Ciasto Venus
Venus moje ulubione ciasto :) Przepis znalazłam gdzieś w internecie jakieś 3 lata temu. Każdy ciastem był zachwycony i ja też. Jest to ciasto, które mi zawsze wychodzi, nie jest bardzo pracochłonne, a bardzo dobre. Lekko cytrynowy smak, ser biały i bita śmietana, na wierzchu prażony kokos :) Polecam.
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, do ubitej piany dodać szklankę cukru pudru, następnie dodawać po jednym żółtku i krótko ucierać. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.
Masa:
- 25 dkg. sera białego
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie śnieżki
- 10 dkg. margaryny
- 10 dkg. kokosu
- 2 łyżki cukru pudru
- mały słoiczek dżemu ( dowolny)
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. jak zaczną się zastygać to podzielić na 2 części. Ja podczas mieszania z serem dzielę na oko, bo później i tak masy się łączy. Ser utrzeć, lub zmielić. Część galaretki wlać do sera i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z 1 opakowaniem śnieżki i dodać 2 łyżki cukru pudru. Masy razem wymieszać.
W rondelku roztopić margarynę i wsypać do niej kokos. Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru kokosu.
Przełożenie: biszkopt - masa - biszkopt - dżem - posypka kokosowa
Ciasto wstawić przed podaniem na około godzinę do lodówki.
.
dawno temu robiłam; racja jest smaczne
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie znam takiego ciasta jeszcze, zapowiada się mocno smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :]
OdpowiedzUsuńale fajne ciacho! no i pokaźna warstwa masy serowej - super
OdpowiedzUsuńNo pokaźna :) zwykle jest troszkę mniejsza, ale jakoś tak teraz wyszło :)
Usuńapetycznie się prezentuje! pycha :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto :) jest leciutkie i naprawdę smaczne :) chyba, że ktoś nie lubi smaku cytryny. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe komentarze :))
OdpowiedzUsuńooo tak :) piękne i na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńWidziałam już kiedyś to ciasto, ale jeszcze nigdy nie piekłam. Trzeba będzie to zmienić ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę nie jest trudne a efekt ....
UsuńAleż rozpustne! :)
OdpowiedzUsuńOj i to bardzo he he, ale trzeba sobie umilać życie :)) Pozdrawiam,
UsuńZnam to ciasto i potwierdzam: jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
juz wiem co upiekę na imieniny teściowej! super ciasto, takiego potzrebowałam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzieś już widziałam to ciasto, u Ciebie wygląda przepysznie, więc chyba niedługo zawita u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuńJakie są wymiary blaszki? ;-)
OdpowiedzUsuń23x33
UsuńJadłam je kiedyś u koleżanki. Bardzo mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto, smakowicie wyglada i smakuje
OdpowiedzUsuń