Projekt restauracji - co musisz wiedzieć?
#artykuł sponsorowany
Jednym z obowiązków przyszłego restauratora jest wykonanie projektu
technologicznego lokalu. Wytyczne są dosyć restrykcyjne a niespełnienie wymogów
oznacza wstrzymanie wydania pozwolenia na prowadzenie działalności. Sprawdź, co
należy wiedzieć o projekcie technologicznym, aby móc bez problemu prowadzić
działalność gastronomiczną.
Kto
musi posiadać projekt technologiczny restauracji?
Krótko mówiąc: żadna działalność gastronomiczna nie jest zwolniona od wymogu
posiadania projektu technologicznego. Jest on dokumentem obowiązkowym dla
restauracji, kawiarni, a także dla firm cateringowych, na terenie których nie
następuje konsumpcja. Dodatkowo z branży spożywczej projekt musi sporządzić
każda firma dokonująca obróbki produktów przeznaczonych następnie do jedzenia.
Obowiązek przedstawienia projektu technologicznego nie dotyczy wyłącznie
branży gastronomicznej – muszą go przedstawić także m.in. salony kosmetyczne
czy lekarskie gabinety specjalistyczne.
Czy
projekt technologiczny restauracji można wykonać samodzielnie?
Ustawodawca nie narzuca obowiązku zlecenia wykonania projektu
technologicznego podmiotom innym niż sam restaurator. W praktyce jednak
większość właścicieli lokali gastronomicznych prędzej czy później decyduje się
powierzyć projekt specjalistom. Wynika to z dużej ilości informacji, jaka musi
być zawarta w projekcie, co wiąże się z posiadaniem fachowej wiedzy i obyciem w
temacie.
Więcej na temat wymogów przeczytaj na https://horeca-design.pl/projekty-technologiczne-dla-restauracji/.
Ponieważ wymogi narzucane restauratorom zmieniają się dosyć dynamicznie, warto
skorzystać z pomocy firmy siedzącej w temacie – pozwoli to uniknąć opóźnień
wynikających z odrzucenia projektu przez Sanepid.
Co
powinno się znaleźć w graficznej części projektu technologicznego restauracji?
Każdy projekt technologiczny restauracji składa się z części graficznej i
opisowej. Część graficzna jest kluczowym elementem całego projektu. Jest to
swoista mapa lokalu, na której zaznaczono obszary i urządzenia podlegające
kontroli Sanepidu.
Na planie pomieszczenia muszą się znaleźć informacje o podziale przestrzeni
na część służącą do przygotowywania posiłków, do ich spożywania oraz do innych
czynności (np. zmywanie, toalety). Należy także zaznaczyć szlaki komunikacyjne
(np. do transportu dania na salę, odbioru towaru, przenoszenia brudnych
naczyń). Ponadto na projekcie nie może zabraknąć sprzętów niezbędnych do
funkcjonowania restauracji, takich jak np. piec, piekarnik, chłodziarka,
zamrażarka, zlew, zmywarka, stół roboczy, miejsce składowania odpadów.
Dodatkowo jak każdy projekt architektoniczny, także projekt technologiczny
musi zawierać pełną informację o infrastrukturze pomieszczeń (okna, drzwi,
wnęki, stoliki dla gości itp.).
Opisowa
część projektu technologicznego restauracji – do czego jest potrzebna?
Skoro w części graficznej znajduje się komplet informacji o wyglądzie
restauracji, to do czego potrzebna jest jeszcze część opisowa? Przede wszystkim
stanowi ona legendę dla mapki, wraz z rozwinięciem zawartych na niej
informacji. To tutaj można zawrzeć wszelkie dane, jakich wymaga Sanepid (np. w
przypadku lokalu wegańskiego będzie potrzebnych mniej stref roboczych, ponieważ
w kuchni nie używa się mięsa i nabiału).
Część opisowa projektu technologicznego przekazuje również podstawowe
informacje o lokalu – takie jak jego adres, powierzchnia użytkowa czy prawo
własności. Co istotne, części graficzna i opisowa muszą odpowiadać sobie w stu
procentach – jakiekolwiek nieścisłości mogą być podstawą do odrzucenia
projektu. Upewnij się więc, że sporządzasz projekt już po etapie
konceptualizacji – a zatem kiedy wiesz już dokładnie, co gdzie się znajdzie i
nie planujesz przemeblowania.
Co
się stanie, jeśli Sanepid nie przyjmie projektu technologicznego restauracji?
Jeśli Sanepid nie przyjmie projektu technologicznego, nie oznacza to jeszcze
całkowitego zaprzepaszczenia twoich planów. Z pewnością zostaną wskazane
miejsca wymagające poprawek.
Możesz dokonać korekty samodzielnie, jednak nie posiadając odpowiedniej
wiedzy, narażasz się na kolejne odrzucenia projektu i dalsze przesunięcie w
czasie otwarcia lokalu.
Projekt technologiczny restauracji to nie tylko schematyczny rysunek. Jego
wykonanie wymaga wprawy a niespełnienie któregoś z wymogów oznacza konieczność
nanoszenia poprawek. Czas ucieka, restauracja nie przynosi zysków a właściciel
musi ponownie stawiać się w Sanepidzie. Aby uniknąć takich sytuacji, najlepiej
powierzyć wykonanie projektu specjalistom – to gwarancja otrzymania zgody na
prowadzenie lokalu już za pierwszym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)