Projekt restauracji - co musisz wiedzieć?

 


#artykuł sponsorowany

Jednym z obowiązków przyszłego restauratora jest wykonanie projektu technologicznego lokalu. Wytyczne są dosyć restrykcyjne a niespełnienie wymogów oznacza wstrzymanie wydania pozwolenia na prowadzenie działalności. Sprawdź, co należy wiedzieć o projekcie technologicznym, aby móc bez problemu prowadzić działalność gastronomiczną.

 

Kto musi posiadać projekt technologiczny restauracji?

Krótko mówiąc: żadna działalność gastronomiczna nie jest zwolniona od wymogu posiadania projektu technologicznego. Jest on dokumentem obowiązkowym dla restauracji, kawiarni, a także dla firm cateringowych, na terenie których nie następuje konsumpcja. Dodatkowo z branży spożywczej projekt musi sporządzić każda firma dokonująca obróbki produktów przeznaczonych następnie do jedzenia.

Obowiązek przedstawienia projektu technologicznego nie dotyczy wyłącznie branży gastronomicznej – muszą go przedstawić także m.in. salony kosmetyczne czy lekarskie gabinety specjalistyczne. 

 

Czy projekt technologiczny restauracji można wykonać samodzielnie?

Ustawodawca nie narzuca obowiązku zlecenia wykonania projektu technologicznego podmiotom innym niż sam restaurator. W praktyce jednak większość właścicieli lokali gastronomicznych prędzej czy później decyduje się powierzyć projekt specjalistom. Wynika to z dużej ilości informacji, jaka musi być zawarta w projekcie, co wiąże się z posiadaniem fachowej wiedzy i obyciem w temacie.

Więcej na temat wymogów przeczytaj na https://horeca-design.pl/projekty-technologiczne-dla-restauracji/. Ponieważ wymogi narzucane restauratorom zmieniają się dosyć dynamicznie, warto skorzystać z pomocy firmy siedzącej w temacie – pozwoli to uniknąć opóźnień wynikających z odrzucenia projektu przez Sanepid.

 

Co powinno się znaleźć w graficznej części projektu technologicznego restauracji?

Każdy projekt technologiczny restauracji składa się z części graficznej i opisowej. Część graficzna jest kluczowym elementem całego projektu. Jest to swoista mapa lokalu, na której zaznaczono obszary i urządzenia podlegające kontroli Sanepidu.

Na planie pomieszczenia muszą się znaleźć informacje o podziale przestrzeni na część służącą do przygotowywania posiłków, do ich spożywania oraz do innych czynności (np. zmywanie, toalety). Należy także zaznaczyć szlaki komunikacyjne (np. do transportu dania na salę, odbioru towaru, przenoszenia brudnych naczyń). Ponadto na projekcie nie może zabraknąć sprzętów niezbędnych do funkcjonowania restauracji, takich jak np. piec, piekarnik, chłodziarka, zamrażarka, zlew, zmywarka, stół roboczy, miejsce składowania odpadów.

Dodatkowo jak każdy projekt architektoniczny, także projekt technologiczny musi zawierać pełną informację o infrastrukturze pomieszczeń (okna, drzwi, wnęki, stoliki dla gości itp.).

 

Opisowa część projektu technologicznego restauracji – do czego jest potrzebna?

Skoro w części graficznej znajduje się komplet informacji o wyglądzie restauracji, to do czego potrzebna jest jeszcze część opisowa? Przede wszystkim stanowi ona legendę dla mapki, wraz z rozwinięciem zawartych na niej informacji. To tutaj można zawrzeć wszelkie dane, jakich wymaga Sanepid (np. w przypadku lokalu wegańskiego będzie potrzebnych mniej stref roboczych, ponieważ w kuchni nie używa się mięsa i nabiału).

Część opisowa projektu technologicznego przekazuje również podstawowe informacje o lokalu – takie jak jego adres, powierzchnia użytkowa czy prawo własności. Co istotne, części graficzna i opisowa muszą odpowiadać sobie w stu procentach – jakiekolwiek nieścisłości mogą być podstawą do odrzucenia projektu. Upewnij się więc, że sporządzasz projekt już po etapie konceptualizacji – a zatem kiedy wiesz już dokładnie, co gdzie się znajdzie i nie planujesz przemeblowania.

 

Co się stanie, jeśli Sanepid nie przyjmie projektu technologicznego restauracji?

Jeśli Sanepid nie przyjmie projektu technologicznego, nie oznacza to jeszcze całkowitego zaprzepaszczenia twoich planów. Z pewnością zostaną wskazane miejsca wymagające poprawek.

Możesz dokonać korekty samodzielnie, jednak nie posiadając odpowiedniej wiedzy, narażasz się na kolejne odrzucenia projektu i dalsze przesunięcie w czasie otwarcia lokalu.

 

Projekt technologiczny restauracji to nie tylko schematyczny rysunek. Jego wykonanie wymaga wprawy a niespełnienie któregoś z wymogów oznacza konieczność nanoszenia poprawek. Czas ucieka, restauracja nie przynosi zysków a właściciel musi ponownie stawiać się w Sanepidzie. Aby uniknąć takich sytuacji, najlepiej powierzyć wykonanie projektu specjalistom – to gwarancja otrzymania zgody na prowadzenie lokalu już za pierwszym razem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger