Kotleciki siekane z indyka z oliwką, papryką, bazylią i curry
Dzień dobry :-) Zimno się zrobiło, u nas dopiero dzisiaj chwila bez deszczu. Miałam taką nadzieję, że październik będzie słoneczny i ładny, a tu jak na razie do końca się nie zapowiada. Może listopad da nam troszkę słoneczka jeszcze. U mnie propozycja obiadowa. Kotleciki siekane z indyka z oliwkami, papryką, bazylią i curry. Wyszły pyszne, bardzo smakują dzieciom. Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-)
Składniki na około 14 kotlecików:
- około 400 g filetu z indyka (może być kurczak)
- 1/2 mniejszej czerwonej papryki
- kilkanaście zielonych oliwek
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka M
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Mięso z indyka kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do większej miski. Tak samo w drobniutką kosteczkę kroimy cebulę,paprykę i oliwki. Bazylię siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko dodajemy do mięsa.
2. Teraz wbijamy jajka, dodajemy majonez, curry, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyły nam się z tłuszczu. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego :-)
bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWyglądają przeapetycznie ;)
OdpowiedzUsuńIt looks great with a cup of hot tea :)
OdpowiedzUsuńYum!
Kotleciki siekane bardzo lubię :0
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsem z indyka ale takie kotlety bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą wersję kotlecików z kurczaka! Dawno nie robiłam, a są tak smaczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis, mam już pomysł na najbliższy obiad :) Zrobię jeszcze sos czosnkowy :))
Thank you so much for sharing recipe, this look very delicious.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/10/dr-brandt-xtend-your-youth-face-cream.html
Bardzo lubię takie kotleciki :) Też kombinuję ze składnikami, ale nie pomyślałam o bazylii i oliwkach. Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńWygadają bardzo apetycznie! Muszę je koniecznie zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smacznie, mojemu partnerowi na pewno by przypadły do gustu!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że curry tutaj jest kluczowym składnikiem, który robi robotę!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie przepisy na pyszne dania. Z moich ulubionych były kotlety z cukinii! Jednak nie robiłam nigdy kolecików mięsno-warzywnych i chyba czas najwyższy, żeby się do nich przekonać :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie! Nieco śródziemnomorskie smaki :) U nas też buro, ponuro. Miałam nadzieję, że październik nas bardziej porozpieszcza.
OdpowiedzUsuńMam dużo oliwek, zainspirowałaś mnie, zrobię podobne!
OdpowiedzUsuńsmakowite !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńLubię takie kotleciki, ja często jeszcze dodaję do nich pieczarki! Pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają te kotleciki, ale ja jednak wolę wersję bez mięsa. ;)
OdpowiedzUsuńpyszne kotleciki
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis, ale tą wersję też chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń