Chlebek bananowy z orzechami i kokosem
Dzień dobry :-) Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj (klik), potrzebowałam na szybko, bo musiałam zużyć za dojrzałe już banany. Chlebek z tego przepisu wychodzi pyszny, robiłam go już trzy razy. Moje dzieci go uwielbiają. Jedyne co, to zmniejszyłam ilość cukru, daję za to jednego banana więcej, do tego gorzka czekolada, orzechy włoskie i wiórka kokosowe. Przepis jest na dwie małe keksówki lub jedną większą. Polecam, naprawdę warto :-)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 4-5 szt. dojrzałych bananów
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
1. Masło musimy rozpuścić i ostudzić, banany obieramy i zgniatamy widelcem, orzechy i czekoladę siekamy.
2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, następnie banany. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i czekoladę. Całość mieszamy łyżką.
4. Blaszkę lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w dwóch małych keksówkach, to ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do blaszek. Ja piekłam w jednej.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 55 - 60 minut. Do tzw. "suchego patyczka".
Studzimy, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Muszę w końcu się zmobilizować i wrócić do pieczenia chleba :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek!
OdpowiedzUsuń