Ciasto łabędzi puch


 Witajcie :-) Kochani jeszcze przed Świętami wrzucam Wam przepis na dość nietypowe, ale pyszne ciasto Łabędzie puch. Dlaczego nietypowe? Bo do masy dodaje się namoczone kajzerki. Ciekawa byłam jakie będzie w smaku, ale powiem Wam, że zachwyciło wszystkich. Jest proste w przygotowaniu, a dodatek dżemy z czarnej porzeczki idealnie przełamuje jego słodycz. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Składniki biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Posypka:
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny

Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż cukier nam się rozpuści.
2. Teraz dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 partiach do masy. Ubijamy na najniższych obrotach miksera, albo mieszamy drewnianą łyżką. 
4. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Masa:
1. Bułki kajzerki rozdrabniamy na mniejsze, wkładamy do miski i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem. 
2. Do papki wrzucamy 100 g wiórek kokosowych i mieszamy. 
3. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Jak zacznie się gotować, dodajemy naszą bułkowo - kokosową masę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż masa się zagęści. Studzimy.
4. Jak masa się wystudzi do miski dajemy miękkie masło, które ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wystudzoną masę kokosowo - bułkową. 

Do wody dodajemy sok z cytryny. Tak przygotowanym ponczem nasączamy dolny biszkopt. Teraz smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. 
Na dżem wykładamy 2/3 naszej masy, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę. 
 

W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Mieszamy, prażymy wiórki aż ładnie się nam zarumienią.  Posypkę odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu posypujemy nią ciasto, lekko wciskając w masę. Ciasto musimy schłodzić w lodówce. Smacznego :-)






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger