Szybkie ciasto ze śliwkami
Dzień dobry :-) Dziś kochani pyszne i naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Do jego zrobienia nie potrzebujemy miksera, bo w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i na końcu łączymy. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Szukacie innych pomysłów na zdrowe smakołyki? Sprawdźcie, jakie przepisy z białkiem możecie zrealizować, żeby urozmaicić swoją dietę. Warto w swoich przepisach uwzględnić białko konopne. Polecam i miłego dzionka wszystkim życzę :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki suche:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 4 jajka
- 400 g jogurtu naturalnego kremowego
- 1 szklanka oleju
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- śliwki
1. Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy.
2. Składniki mokre dajemy do drugiej miski i mieszamy. Do składników mokrych dajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia się.
3. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i zagniatamy.
4. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestkę.
5. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy połówki śliwek, które posypujemy kruszonką.
6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy.
Smacznego :-)
Ooo, jeszcze dziś wypróbuję! Ostatnio robiłam z innego przepisu, ale wyszło tak średnio, więc wieczorem będzie drugie podejście :D
OdpowiedzUsuńależ pycha!
OdpowiedzUsuń