Domowa chałka - pyszna
Dzień dobry :-) Moje dzieci bardzo lubią chałkę. Czasem kupujemy, ale ciężko znaleźć taką bez dodatków. Ostatnio próbowałam kolejny nowy przepis i powiem Wam, że domowa chałka wyszła pyszna. Nie umywa się do tych sklepowych. Na jej przygotowanie musimy poświęcić troszkę czasu, ale naprawdę warto. Moje głodomory zjadły ją w 3 dni i podejrzewam, że niedługo będą robić kolejną :-) Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej u mnie typ 450
- 70 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka L
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml letniego mleka
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko
1. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich letnie mleko, jajka, mąkę cukier i przestudzone masło. Za pomocą robota, albo ręcznie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
2. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny, żeby ładnie nam wyrosło.
3. W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę: do miski dajemy wszystkie składniki, zagnieść kruszonkę. Włożyć do lodówki.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną delikatnie mąką. Dzielimy na 3 części z których formujemy podłużne wałki.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blaszkę i zaplatamy warkocz. Końce zlepiamy.
6. Teraz chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Zostawiamy na 30 minut, żeby wyrosła.
7. Chałkę pieczemy w 180 stopniach około 40 - 45 minut (w zależności od tego jaki mamy mocny piekarnik). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego :-)
idealne na weekendowe śniadanko:)
OdpowiedzUsuńMniam... ale cudownie wygląda. Aż czuję zapach.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń