Domowa chałka - pyszna

 


Dzień dobry :-) Moje dzieci bardzo lubią chałkę. Czasem kupujemy, ale ciężko znaleźć taką bez dodatków. Ostatnio próbowałam kolejny nowy przepis i powiem Wam, że domowa chałka wyszła pyszna. Nie umywa się do tych sklepowych. Na jej przygotowanie musimy poświęcić troszkę czasu, ale naprawdę warto. Moje głodomory zjadły ją w 3 dni i podejrzewam, że niedługo będą robić kolejną :-) Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej u mnie typ 450
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka L
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml letniego mleka

Kruszonka:
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej

Dodatkowo:
  • 1 jajko 

1. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich letnie mleko, jajka, mąkę cukier i przestudzone masło. Za pomocą robota, albo ręcznie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
2. Ciasto nakrywamy ściereczką i  odstawiamy na 1,5 godziny, żeby ładnie nam wyrosło. 
3. W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę: do miski dajemy wszystkie składniki, zagnieść kruszonkę. Włożyć do lodówki.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną delikatnie mąką. Dzielimy na 3 części z których formujemy podłużne wałki.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blaszkę i zaplatamy warkocz. Końce zlepiamy.
6. Teraz chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Zostawiamy na 30 minut, żeby wyrosła.
7. Chałkę pieczemy w 180 stopniach około 40 - 45 minut (w zależności od tego jaki mamy mocny piekarnik). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego :-)






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger