Kiełbasa pieczona w piekarniku z ziemniakami, cukinią i papryką
Dzień dobry :-) Dziś kochani pomysł na szybki obiad. Musiałam zużyć kiełbasę, bo kończyła się jej data, więc zapiekłam ją z cukinią, młodymi ziemniaczkami i czerwoną papryką. Ja osobiście za kiełbasą średnio przepadam, taka pieczoną i z grilla czasem zjem ze smakiem. Bardziej fanami są moi Panowie. Zapiekanka wyszła pyszna, a to najważniejsze. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 5 - 6 kiełbasek u mnie z szynki
- 10 młodych średnich ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 2 mniejsze cukinie
- oregano
- tymianek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki (jak są większe to te ćwiartki jeszcze kroimy na cieńsze paski). Cukinię również kroimy w ćwiartki (grubsze), Paprykę w paski.
2. Do większej miski dajemy oliwę, wszystkie przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone warzywa.
Mieszamy, żeby utytłały się w przyprawach i oliwie,
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy warzywa, rozkładamy.
4. Kiełbaski nacinamy z obu stron. Wkładamy między warzywa.
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy blaszkę i całość zapiekamy około 45 minut. Podajemy z sosem. Smacznego :-)
super danie, łatwe, a jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńIt looks very tasty ^^
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mam piekarnika.
OdpowiedzUsuńmoja mama robiła kiedyś taką zapiekankę z kiełbasą, kalafiorem i serem. Pomiędzy była chyba podsmażona cebulka z sosem pomidorowym. Myślę, że w zaprezentowanej przez Ciebie zapiekance można by było pokroić kiełbaskę na mniejsze kawałki :)
OdpowiedzUsuń