Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami
Dzień dobry :-) Tym razem kolejna propozycja ze szparagami. Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami właśnie. Do tego koperek i sos ze słodkiej śmietanki i startej mozzarelli. Zapiekanka wyszła pyszna, wszyscy zjedli ze smakiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- pęczek szparagów
- makaron
- 1 cukinia
- pęczek szczypiorku
- 1 szklanka słodkiej śmietanki do sosów
- około 100 g startej mozzarelli
Klopsiki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
1. Makaron gotujemy al'dente. Składniki na klopsiki przekładamy do miski, zagniatamy rękami i formujemy małe kuleczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja je podsmażyłam na oleju około 5 - 7 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki, koperek siekamy.
3. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, cukinię i szparagi. Mieszamy. Klopsiki rozkładamy wciskając w makaron. Całość polewamy sosem: do miseczki dajemy śmietankę, koperek, starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)
pycha obiadek! szparagi i u mnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania 😊
OdpowiedzUsuńCzyli to z białych szparagów?
OdpowiedzUsuńUbóstwem szparagi . Super przepis zrobię ale bez mięsa 🤗
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki makaronowe, chętnie spróbuję i tej :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, a zapiekanki makaronowe u mnie lubią wszyscy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na wiosenny obiad.
OdpowiedzUsuńCiekawy miks! Ale wszystko, co ma mozzarellę, z definicji jest dobre więc wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki. Zapiszę sobie przepis i może za tydzień zrobię, bo teraz już jadłospis ułozony :)
OdpowiedzUsuń