Sycylijska Caponata
Sycylijska Caponata to pyszne danie u nas na ciepło, ale może też podobno być na zimno. Idealne dla fanów bakłażana, wyraziste w smaku. Przepis znalazłam na stornie kuchni lidla. Polecam, warto zrobić, my na pewno będziemy do niej wracać :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 3 łyżki octu winnego czerwonego
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 50 g orzeszków Pini
- sól
- pieprz
- świeże listki bazylii (garść)
1. Bakłażana kroimy w kostkę, tak samo cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz pokrojone bakłażany. Smażymy 5 minut,jak będą miękkie i brązowe dorzucamy pokrojoną cebulę, chwilę przesmażamy i dorzucamy czosnek przepuszczony przez praskę.
2. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień dodajemy oliwki czarne i zielone, oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzeszki Pini, oraz przygotowujemy listki bazylii.
4. Na samym końcu dodajemy większą część listków bazylii, mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy orzeszkami Pini i dekorujemy pozostałymi listkami bazylii :-) Smacznego :-)
uwielbiam to danie:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, jadłam na Sycylii i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje, ale nie wiem, czy do końca moje smaki.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka <3
OdpowiedzUsuńCiekawe danie, wygląda pysznie i z chęcią spróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuńTym razem wersja nie dla mnie. Większości składników nie lubię :)
OdpowiedzUsuńIt's delicious!
OdpowiedzUsuńI like eggplants.
Nigdy nie słyszałam o tym daniu, ale raczej nigdy bardziej nie interesowałam się zagraniczną kuchnią ;)
OdpowiedzUsuń