Sałatka z pieczonych ziemniaków i kalafiora z musztardowym pesto z orzechów laskowych
Dzień dobry :-) Kochani przepis, który Wam dziś proponuję pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" Sałatka jest genialna, rewelacyjna w smaku, wyrazista, po prostu pyszna. Ja robię ją dziś po raz drugi, bo tak wszystkim smakowała. Polecam Wam ją bardzo, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 2 porcje:
- 1 mały kalafior
- 500 g ugotowanych w mundurkach drobnych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 pęczka koperku
- 1 łyżka kaparów
- sól
- pieprz
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki gotujemy.
2. Ugotowane ziemniaki kroimy ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy kalafiora z dodatkiem ziemniaków i łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę.
3. Pieczemy do miękkości 30 - 35 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni.
4. W blenderze miksujemy łyżkę uprażonych orzechów, musztardę, 2 łyżki oliwy, ocet i większość koperku. 5. Powstały sos mieszamy z upieczonym kalafiorem i ziemniakami. Posypujemy pozostałym koperkiem, kaparami i pozostałymi posiekanymi orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
Jak pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńSa łatki nigdy nie wyjdą z mody :)
OdpowiedzUsuńwspaniała sałatka:)
OdpowiedzUsuńRewlacyjna!☺
OdpowiedzUsuńAle pyszne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, u mnie z ziemniakami rzadko które przechodzą :P
OdpowiedzUsuńIdealna do pracy :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pożywna sałatka.
OdpowiedzUsuńFantastycznie połączone smaki!
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam kalafiora ;)
OdpowiedzUsuń