Sałatka z pieczonych ziemniaków i kalafiora z musztardowym pesto z orzechów laskowych



Dzień dobry :-) Kochani przepis, który Wam dziś proponuję pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" Sałatka jest genialna, rewelacyjna w smaku, wyrazista, po prostu pyszna. Ja robię ją dziś po raz drugi, bo tak wszystkim smakowała.  Polecam Wam ją bardzo, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-)

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały kalafior
  • 500 g ugotowanych w mundurkach drobnych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki gotujemy.
2. Ugotowane ziemniaki kroimy ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy kalafiora z dodatkiem ziemniaków i łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę.
3. Pieczemy do miękkości 30 - 35 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni.
4. W blenderze miksujemy łyżkę uprażonych orzechów, musztardę, 2 łyżki oliwy, ocet i większość koperku. 5. Powstały sos mieszamy z upieczonym kalafiorem i ziemniakami. Posypujemy pozostałym koperkiem, kaparami i pozostałymi posiekanymi orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)




 

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger