Domowe Hot Dogi
Dzień dobry :-) Lubicie Hot Dogi? Ja czasem zjem, mój syn bardziej za nimi przepada. Dlatego też ostatnio zamarzyły mu się takie domowe. Zrobiliśmy, wyszły pyszne, najlepsze takie na ciepło. Do środka możecie włożyć nie tylko parówki, ale też i frankfurterki lub grubsze kabanosy. Oprócz tego i mnie pieczarki, papryka, czosnek, passata i starta mozzarella. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki na 12 stuk:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- starta mozzarella
Farsz:
- 12 parówek
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- sól
- 1 łyżeczka oregano
Dodatkowo:
- sezam
- jajko do posmarowania bułeczek
1. Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w mikserze, mieszamy, dodajemy ciepłe mleko w którym roztrzepujemy jajko i olej. Miksujemy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Po tym czasie nakrywamy ściereczką o odstawiamy na 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy farsz i gotujemy parówki: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy, dodajemy czosnek, i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wlewamy passatę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy jeszcze kilka minut nasze ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każdą z tych części na 6.
4. Każdą część ja rozwałkowałam w prostokąt, na środek dałam farsz, na niego parówkę i całość posypałam startą mozzarallą. Zawinęłam.
5. Tak przygotowane Hot Dogi dajemy na blaszkę wyłożoną papierem i odstawiamy na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
6. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut. Do ładnego zarumienienia się :-)
Takie Hot Dogi możemy podać z sosem. Smacznego :-)
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam hot dogów, pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe hot dogi ale ja zawsze toboe je „na skróty” z bagietka z piekarni.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. A ciasto na pewno można dowolnie faszerować :)
OdpowiedzUsuńNo takie hot dogi to ja rozumiem, u nas też tylko domowe, rewelacja☺
OdpowiedzUsuńU mnie dziś będą nie hot-dogi, ale klopsiki z tuńczyka wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńmega ciekawy pomysł na hotdogi :D Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńO proszę! I pomysł na kolacje już jest :D
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Mniamm, chętnie zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Domowe najlepsze ♥ Mój mąż mógłby je jeść codziennie, podobnie jak domowe hamburgery :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam w cieście francuskim :P
OdpowiedzUsuńMm mm! Mniam! Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWow, special homemade hot dogs! Very yummy!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :). Ja kiedyś robiłam już domowe, ale w gotowym cieście francuskim.
OdpowiedzUsuńTakich nie kupi :)
OdpowiedzUsuńMMM smakowicie jestem fankom hamburgerów, ale te smakołyki wyglądaja obłędnie!
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam hot-dogi ❣
OdpowiedzUsuńthat looks so delicious!! following now :)
OdpowiedzUsuńx Natalie
Lucy and the Runaways - Blog and Instagram
Ślinka cieknie od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, też raz robiłam takie. Chłopcy byli zachwyceni...
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń