Domowe Hot Dogi



Dzień dobry :-) Lubicie Hot Dogi? Ja czasem zjem, mój syn bardziej za nimi przepada. Dlatego też ostatnio zamarzyły mu się takie domowe. Zrobiliśmy, wyszły pyszne, najlepsze takie na ciepło. Do środka możecie włożyć nie tylko parówki, ale też i frankfurterki lub grubsze kabanosy. Oprócz tego i mnie pieczarki, papryka, czosnek, passata i starta mozzarella. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki na 12 stuk:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • starta mozzarella


Farsz:

  • 12 parówek 
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • 1 łyżeczka oregano


Dodatkowo:

  • sezam
  • jajko do posmarowania bułeczek 



1. Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w mikserze, mieszamy, dodajemy ciepłe mleko w którym roztrzepujemy jajko i olej. Miksujemy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Po tym czasie nakrywamy ściereczką o odstawiamy  na 1 godzinę. 
2. W międzyczasie przygotowujemy farsz i gotujemy parówki: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy, dodajemy czosnek, i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wlewamy passatę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 
3. Stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy jeszcze kilka minut nasze ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każdą z tych części na 6.
4. Każdą część ja rozwałkowałam w prostokąt, na środek dałam farsz, na niego parówkę i całość posypałam startą mozzarallą. Zawinęłam.
5. Tak przygotowane Hot Dogi dajemy na blaszkę wyłożoną papierem i odstawiamy na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
6. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut. Do ładnego zarumienienia się :-) 
Takie Hot Dogi możemy podać z sosem. Smacznego :-)





23 komentarze:

  1. ale dawno nie jadłam hot dogów, pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe hot dogi ale ja zawsze toboe je „na skróty” z bagietka z piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie. A ciasto na pewno można dowolnie faszerować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No takie hot dogi to ja rozumiem, u nas też tylko domowe, rewelacja☺

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dziś będą nie hot-dogi, ale klopsiki z tuńczyka wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mega ciekawy pomysł na hotdogi :D Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę! I pomysł na kolacje już jest :D
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Domowe najlepsze ♥ Mój mąż mógłby je jeść codziennie, podobnie jak domowe hamburgery :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio robiłam w cieście francuskim :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Mm mm! Mniam! Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, special homemade hot dogs! Very yummy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie :). Ja kiedyś robiłam już domowe, ale w gotowym cieście francuskim.

    OdpowiedzUsuń
  13. MMM smakowicie jestem fankom hamburgerów, ale te smakołyki wyglądaja obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam hot-dogi ❣

    OdpowiedzUsuń
  15. that looks so delicious!! following now :)

    x Natalie
    Lucy and the Runaways - Blog and Instagram

    OdpowiedzUsuń
  16. que receta mas interesante, me encanta

    OdpowiedzUsuń
  17. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe najlepsze, też raz robiłam takie. Chłopcy byli zachwyceni...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger