Kurczak w sosie słodko - kwaśnym z ananasem
Dzień dobry :-) Od wczoraj coś nie działa mi internet. Nie mogę nic ogarnąć. Ostatnio miałam straszną ochotę na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Szukałam fajnego przepisu i znalazłam tutaj (klik). Jedzonko wyszło bardzo smaczne, zrobiłam w wersji łagodnej, bo dzieci z nami jadły. Nawet im danie przypadło. Polecam, naprawdę pyszne :-) Miłego dnia życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 3 filety z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 cm imbiru
- 1 puszka ananasa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki (ja nie dałam)
- 1/2 łyżeczki curry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- sok (syrop) z ananasa około 80 g
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jak będzie usmażony to przełożyć na talerzyk.
2. Na pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, później dodać paprykę pokrojoną w paski, marchewkę pokrojoną w plasterki albo paski, czosnek przepuszczony przez praskę i ananasa pokrojonego w kawałki, oraz starty imbir. Całość podsmażyć.
3. Do podsmażonych warzyw wrzucamy kurczaka i smażymy jeszcze chwilkę. Do miseczki dajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Mieszamy, dodajemy do mięsa i warzyw, mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-)
Podajemy z ryżem i sałatką :-)
Nie dla mnie ale nie wątpie, że posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńBył taki czas, że jadłam tylko makaron z sosem słodko-kwaśnym. A że był to początek mojej kulinarnej drogi to sos był ze słoika. Teraz robię takie rzeczy sama! Słoików nie tykam!
OdpowiedzUsuńjak ja lubię to danie! chyba zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńJa niestety za sosem słodko-kwasnym nie przepadam ale mój facet go uwielbia i może go jest w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńUwielbiam do makaronu i ryżu :)
OdpowiedzUsuńFajne danie :). Skoro dzieci jadły, to faktycznie łagodnie lepiej, u mnie zdecydowanie byłoby na ostro :P
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sos:)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious Beata, xo
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić bo dawno u nas nie było :)
OdpowiedzUsuńDelicious chicken with pineapple, I can taste sweet and sour of it.
OdpowiedzUsuńPyszności :) jak zawsze u Ciebie.
OdpowiedzUsuńWpraszam się na obiad kochana :-)
OdpowiedzUsuńU mnie takie połącznie niestety nie przejdzie :)
OdpowiedzUsuńDla pozostałych domowników mięso i ananas na jednym talerzu nie do pomyślenia :)
robiłam niedawno sama sos słodko-kwaśny, ale z innego przepisu :)
OdpowiedzUsuń