Kurczak w sosie słodko - kwaśnym z ananasem



Dzień dobry :-) Od wczoraj coś nie działa mi internet. Nie mogę nic ogarnąć. Ostatnio miałam straszną ochotę na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Szukałam fajnego przepisu i znalazłam tutaj (klik). Jedzonko wyszło bardzo smaczne, zrobiłam w wersji łagodnej, bo dzieci z nami jadły. Nawet im danie przypadło. Polecam, naprawdę pyszne :-) Miłego dnia życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki (ja nie dałam)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • sok (syrop) z ananasa około 80 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól


1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jak będzie usmażony to przełożyć na talerzyk. 
2. Na pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, później dodać paprykę pokrojoną w paski, marchewkę pokrojoną w plasterki albo paski, czosnek przepuszczony przez praskę i ananasa pokrojonego w kawałki, oraz starty imbir. Całość podsmażyć. 
3. Do podsmażonych warzyw wrzucamy kurczaka i smażymy jeszcze chwilkę. Do miseczki dajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sok  z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Mieszamy, dodajemy do mięsa i warzyw, mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-)
Podajemy z ryżem i sałatką :-)






16 komentarzy:

  1. Nie dla mnie ale nie wątpie, że posmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Był taki czas, że jadłam tylko makaron z sosem słodko-kwaśnym. A że był to początek mojej kulinarnej drogi to sos był ze słoika. Teraz robię takie rzeczy sama! Słoików nie tykam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię to danie! chyba zrobię w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie smaki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja niestety za sosem słodko-kwasnym nie przepadam ale mój facet go uwielbia i może go jest w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam do makaronu i ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danie :). Skoro dzieci jadły, to faktycznie łagodnie lepiej, u mnie zdecydowanie byłoby na ostro :P

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę zrobić bo dawno u nas nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Delicious chicken with pineapple, I can taste sweet and sour of it.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie takie połącznie niestety nie przejdzie :)
    Dla pozostałych domowników mięso i ananas na jednym talerzu nie do pomyślenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam niedawno sama sos słodko-kwaśny, ale z innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger