Dżem z wiśni i moreli
Dzień dobry :-) Kochani dzisiaj przepis na pyszny dżem z wiśni i moreli. Przepis pochodzi z książki "Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniewa T. Nowaka. Dżem pyszny, ma dużo właściwości zdrowotnych, bo zwiera dużo soli mineralnych - najwięcej potasu i żelaza. Ma dużo witaminy C, oraz witaminy z grupy B. Zaleca się go ludziom odczuwającym długotrwałe zmęczenie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Tych właściwości ma naprawdę wiele, dlatego też warto taki dżem sobie zrobić. W smaku jest rewelacyjny, mojej córce od razu przypadł do gustu. Składniki podaję na 1 kg owoców, więc jak chcecie większą porcję, to musicie sobie odpowiednio zwiększyć ilość składników. Ja robiła potrójną porcję. Autor zaleca do dżemu cukier trzcinowy i ja taki też użyłam, jeśli wolicie inny, to oczywiście można. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 kg dobrze dojrzałych moreli (bez pestek)
- sok z połowy cytryny
- 1 kg cukru - najlepiej trzcinowego
1. Wiśnie umyć, dobrze odsączyć na sicie, wydrylować, umieścić w dużym garnku i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły dużo soku.
2. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wiśni razem z sokiem z cytryny.
3. Smażyć na małym ogniu. Musimy pamiętać o mieszaniu. Jeśli pojawi się piana, to jej nadmiar zdjąć.
4. Jak dżem będzie już odpowiednio gęsty, wkładamy go do wyparzonych słoików.
5. Pasteryzujemy 20 minut.
pyszny miks :)
OdpowiedzUsuńMój Tata uwielbia domowe dżemy, konfitury :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe dżemiki :)
OdpowiedzUsuńMniami, fajne połączenie, chyba takiego nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńYum Yum!
OdpowiedzUsuńVery delicious and nine sweet.
A później właśnie z naleśnikami zimą, czy jesienią pyszny! :)
OdpowiedzUsuńtakie dżemu jeszcze nie miałam okazji jeść ;)
OdpowiedzUsuńWersja bez cukru by mi sie przydała..
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze zrobić takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńvery lovely post :) do you like to follow each other?
OdpowiedzUsuńkisses!
https://styleoflifet.blogspot.com/
Zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńOj pyszny, pyszny, też jadłem
OdpowiedzUsuńZawsze doceniam domowe przetwory. Zero chemii. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik kochana :-)
OdpowiedzUsuńHi,
OdpowiedzUsuńNice post :) I am new blogger, do you want to follow each other?
https://insandfashion.blogspot.com/
Uwielbiam takie domowe dżemy! Robiłyśmy z mamą jabłkowy i śliwkowe powidła :)
OdpowiedzUsuńPyszny i jaki zdrowy, super :)
OdpowiedzUsuń