Gulasz z indyka z suszonym pomidorem, kukurydzą i marchewką



Dzień dobry :-) Oprócz placków przed świętami i w trakcie trzeba coś jeszcze jeść :-) Bardzo fajną i smaczną propozycją jest gulasz. Moi panowie bardzo lubią, więc co jakiś czas robię i mam ich z głowy dwa dni jeśli chodzi o obiady oczywiście ;-) Tym razem gulasz z indyka z marchewką, kukurydzą i suszonym pomidorem. Wyszedł pyszny, delikatny i treściwy. Polecam i miłego czwartku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 800 g fileta z indyka
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • natka pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 liść laurowy
  • 500 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


1. Wcześniej przygotowujemy sobie bulion. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Indyka kroimy w kostkę, wrzucamy do maki ziemniaczanej i mieszamy, tak żeby kawałki nam się w niej obtoczyły.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju z naszych pomidorów, wrzucamy cebulę i indyka. Smażymy w trakcie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Usmażonego indyka i cebulę wrzucamy do garnka.
3. Na patelnię dajemy ponownie odrobinę oleju z naszych pomidorów. Marchewki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy około 3-4 minut, dodajemy do reszty.
4. Bulionem zalewamy naszego indyka i resztę składników. Stawiamy na średni gaz. Dodajemy przyprawy, posiekaną papryczkę chilli i gotujemy najlepiej pod przykryciem około 20 minut.
5. Natkę siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory kroimy w paski. Po 20 minutach dorzucamy te składniki do reszty do garnka. Gotujemy jeszcze z 10 minut.
6. Po tym czasie zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę, mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe. 
Jak podczas gotowania odparowało by nam za dużo płynu, możemy dolać szklankę wody, tak samo jak nasz gulasz byłby za gęsty. Jeśli lubimy bardziej pomidorowy smak, możemy dodać passatę. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Smacznego :-)




12 komentarzy:

  1. zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno podobny, na ostro świetny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutely love this ! Happy Easter!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zauważyłaś, że najlepiej smakują te wszystkie specjały dopiero po świętach?;) Takiemu gulaszowi jednak się nie odmawia- lubię takie dania:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zawsze tak jest. Po prostu na Święta zawsze jest za dużo wszystkiego :-)

      Usuń
  5. Gulaszu z indyka jeszcze nie robiłam. Zawsze z wieprzowiny lub wołowiny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger