Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem



Dzień dobry :-) Jabłek w tym roku jest dużo więc robię z nimi różne przysmaki. Trochę uprażyłam do słoików, będą jak znalazł do naleśników lub szarlotki, a reszta to do ciasta, to do soku i ostatnio do rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 130 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g świeżych drożdży


Dodatkowo:

  • 3-4 większe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko



1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2 W międzyczasie topimy i studzimy masło i podgrzewamy mleko.
3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach, jak są soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać.
5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję jabłek i zawijamy/formujemy rogaliki. 
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, w miseczce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch rogalików. Układamy z odstępami na blaszce. 
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut (funkcja góra - dół). Rogaliki powinny ładnie się nam zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)

Rada: jak chcemy żeby nasze rogaliki były słodsze, lub mamy kwaśne jabłka to do jabłek możemy dodać cukier.




10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie domowe rogaliki do herbatki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Beti... ileż ja się napiekłam w życiu takich drobiazgów dla dzieci... uwielbiam. Przepis prosty i brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka zamknięta w rogalikach :) Cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam na rogaliki to ja się chętnie wprosze 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm pycha wyglądają! Podpatruję przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie wyglądają :) Takie idealnie równe :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie rogaliki robiła dawniej moja Mama. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam takie w sobotę, akurat jabłek pod dostatkiem u nas. Pyszne i łatwe. Dzieci u nas uwielbiają takie kulinarne gotowanie, w tym mało są kaloryczne. .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger