Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- smalec lub olej do smażenia
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy).
2. Ziemniaki przekładamy do miski. Jajka musimy roztrzepać, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę.
3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, aby masa ziemniaczana nam nie ciemniała możemy dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki na złoty kolor.
Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były ze strogonowem, ale ja uwielbiam po prostu z łyżką śmietany :-) Smacznego :-)))
ja tam zawsze robię na oko :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię takie placki, narobiłąś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńMi również narobiłaś smaka. Zrobię jutro na obiad:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo lubię placki ziemniaczane. 😊
OdpowiedzUsuńMuszę Męża namówić, żeby mi starł ziemniorki. Miałam piec ostatnio Twoje ciacha, ale Mała była taka maruda, że nie dałam rady. Moze na weekend sie uda :-)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio placki z żurawiną i serem pycha
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńplacki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTak się dobrze składa, że akurat dzisiaj robię placki ziemniaczane na obiad. Robię podobnie ale bez czosnku ;)
OdpowiedzUsuńO kurczę, robię od lat takie właśnie placki i nie wiedziałam, że to pani Gessler ;)) Tylko ścieram na grubych oczkach albo w malakserze :) Pycha ze śmietaną!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane. Najchętniej jadam je z sosem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, też już trochę różnych przerobiłam i chętnie spróbuję i tego :)
OdpowiedzUsuńo! Narobiłaś mi ochoty na placek po cygańsku
OdpowiedzUsuńPrezentują się genialnie Beatko :) Apetytu mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ziemniaczane ale mi smaku zrobiłaś
OdpowiedzUsuńA ja lubię z miodem lub cukrem :-) tak jadlam w dziecinstwie..
OdpowiedzUsuńJa też szukam od zawsze przepisu na idealne placki, i wstyd się przyznać, ale dopiero teraz wiem, jaki popełniam błąd, a mianowicie nigdy nie odciskałam masy :)
OdpowiedzUsuń