Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler



Przepisów na placki ziemniaczane wypróbowałam już troszkę, ale żadne nie były idealne. Ostatnio na portalu smaker znalazłam te wg przepisu Magdy Gessler. Powiem Wam, że są super, chrupiące i bardzo smaczne. Zniknęły wszystkie więc przepis mogę polecić, próbujcie może i Wam przypadną do gustu :-)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej do smażenia


1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy).
2. Ziemniaki przekładamy do miski. Jajka musimy roztrzepać, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. 
3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, aby masa ziemniaczana nam nie ciemniała możemy dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki na złoty kolor.
Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były ze strogonowem, ale ja uwielbiam po prostu z łyżką śmietany :-) Smacznego :-)))





17 komentarzy:

  1. Dzisiaj zrobię takie placki, narobiłąś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi również narobiłaś smaka. Zrobię jutro na obiad:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki ziemniaczane. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę Męża namówić, żeby mi starł ziemniorki. Miałam piec ostatnio Twoje ciacha, ale Mała była taka maruda, że nie dałam rady. Moze na weekend sie uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam ostatnio placki z żurawiną i serem pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak się dobrze składa, że akurat dzisiaj robię placki ziemniaczane na obiad. Robię podobnie ale bez czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurczę, robię od lat takie właśnie placki i nie wiedziałam, że to pani Gessler ;)) Tylko ścieram na grubych oczkach albo w malakserze :) Pycha ze śmietaną!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki ziemniaczane. Najchętniej jadam je z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiszę sobie, też już trochę różnych przerobiłam i chętnie spróbuję i tego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o! Narobiłaś mi ochoty na placek po cygańsku

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentują się genialnie Beatko :) Apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam placki ziemniaczane ale mi smaku zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja lubię z miodem lub cukrem :-) tak jadlam w dziecinstwie..

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też szukam od zawsze przepisu na idealne placki, i wstyd się przyznać, ale dopiero teraz wiem, jaki popełniam błąd, a mianowicie nigdy nie odciskałam masy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger