Jabłecznik ze śmietankową pianką



Dzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj (klik) w sumie ciasto było nie planowane, bo moi panowie nagle stwierdzili, że chętnie zjedliby właśnie coś z jabłkami. Ciasto pyszne, a pianka dodaje mu uroku i smaku. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu, a na pewno wszystkim posmakuje :-). Miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka 23 x 33

Składniki ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Piana:

  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju


Dodatkowo:

  • 6-7 jabłek (średnich)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g


1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, mieszamy, a potem resztę składników i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy. 
2. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy budyniem, mieszamy. Wykładamy w miarę równo na ciasto.
3. W misie miksera ubijamy białka na sztywną piane, następnie stopniowo dodajmy cukier, po cukrze wsypujemy budynie, miksujemy i na końcu delikatnie wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Piankę wykładamy na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu studzimy, górę możemy posypać cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, bo taka wersja bez bardziej nam się podobała :-)





12 komentarzy:

  1. ale ta pianka musi bosko smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :) Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę takiego jabłecznika to nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koooocham takie ciacha...
    ps: śliczny taerzyk

    OdpowiedzUsuń
  5. W jabłecznikach najbardziej nie lubię obierania jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już zaczynam piec ciacha z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczyna się sezon na jabłeczniki, chętnie sprawdzę Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na bardzo skomplikowane a tu w sumie proste... zapiszę sobie ten przepis:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger