Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem
Dzień dobry :-) Pyszna rybka dzisiaj :-) Łosoś ostatnio bardzo drogi, ale za to podobny jest pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-)
Składniki:
- 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- około 1/2 szklanki śmietanki 30%
- masło klarowane do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy
- cynamon
- sok z cytryny
1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy oliwę, miód, sok z cytryny i cynamon, mieszamy. Nacieramy nią pstrąga, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Resztą marynaty polewamy porcje pstrąga. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, solimy i wlewamy śmietankę. Smażymy dosłownie kilka minut.
3. Szpinak z pomidorem i śmietanką wykładamy na pstrąga, śmietankę przelewamy. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 15-20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub innymi dodatkami :-) Smacznego :-)
Moja Mama byłaby zadowolona :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rybkę:) a ostatnio to jakoś faktycznie wszystko się wydaje dużo droższe:(
OdpowiedzUsuńPstrąg, szpinak - samo zdrowie :) Muszę przyznać, że dawno nie jadłam ryb, a lubię :P
OdpowiedzUsuńtaki obiad zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na pstrąga :)
OdpowiedzUsuńMega przepis !
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie , ale mało precyzyjny przepis hmmm ile cynamonu i cytryny ??? Fajnie byłoby podać
OdpowiedzUsuń