Gulasz z indyka z warzywami



Dzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 1 kg fileta z indyka
  • około 500 g pieczarek
  • 2 większe czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% 
  • 1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej
  • 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • około 400 g passaty pomidorowej
  • mąka do obsypania mięsa
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia


1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, najpierw podsmażamy na nim paprykę, wrzucamy do większego garnka, następnie podsmażamy pieczarki i cebulę, solimy. Jak będą usmażone to dorzucamy do garnka w którym jest usmażona papryka.
2. Mięso kroimy na porcje (paski lub większą kostkę), obtaczamy w mące i również podsmażamy na maśle klarowanym, dorzucamy do reszty podsmażonych składników. 
3. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, dodajemy obie papryki, passatę, pokrojone ogórki kiszone i kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego :-)





11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie gulasze, do tego ryż i jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na Twój gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :D Muszę przyznać, że narobiłaś mi smaku :D Spróbuję go przyrządzić, jak będę miała wolny dzień :)
    http://whothatgirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobny, tylko nie dodaję czerwonej fasoli. Obowiązkowo do tego kluseczki kładzione. Takim daniem zajadają się moje dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Delikatne mięsko z indyka i mnóstwo warzyw - taki gulasz smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mojej mamie pokaże ten przepis bo często robi indora

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie zdecydowanie trafia w mój gust:) Z chęcią jadłabym przez kolejne dwa dni, a po krótkiej przerwie, znowu bym przygotowała;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam gulaszu...Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie sycące i mokre obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny obiad, indyk i warzywa to smaczny duet :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger