Gulasz z indyka z warzywami
Dzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- około 1 kg fileta z indyka
- około 500 g pieczarek
- 2 większe czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej
- 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej
- około 400 g passaty pomidorowej
- mąka do obsypania mięsa
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, najpierw podsmażamy na nim paprykę, wrzucamy do większego garnka, następnie podsmażamy pieczarki i cebulę, solimy. Jak będą usmażone to dorzucamy do garnka w którym jest usmażona papryka.
2. Mięso kroimy na porcje (paski lub większą kostkę), obtaczamy w mące i również podsmażamy na maśle klarowanym, dorzucamy do reszty podsmażonych składników.
3. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, dodajemy obie papryki, passatę, pokrojone ogórki kiszone i kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego :-)
uwielbiam takie gulasze, do tego ryż i jest pysznie:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na Twój gulasz :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D Muszę przyznać, że narobiłaś mi smaku :D Spróbuję go przyrządzić, jak będę miała wolny dzień :)
OdpowiedzUsuńhttp://whothatgirl.blogspot.com
Robię bardzo podobny, tylko nie dodaję czerwonej fasoli. Obowiązkowo do tego kluseczki kładzione. Takim daniem zajadają się moje dzieci:)
OdpowiedzUsuńDelikatne mięsko z indyka i mnóstwo warzyw - taki gulasz smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMój by się zajadał :)
OdpowiedzUsuńmojej mamie pokaże ten przepis bo często robi indora
OdpowiedzUsuńTo danie zdecydowanie trafia w mój gust:) Z chęcią jadłabym przez kolejne dwa dni, a po krótkiej przerwie, znowu bym przygotowała;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gulaszu...Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sycące i mokre obiadki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad, indyk i warzywa to smaczny duet :)
OdpowiedzUsuńdo tego makaron i kasza i super obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńchyba coś takiego zrobię, bo miałam w planie gulasz ;)
OdpowiedzUsuń