Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem



Pyszne babeczki, tym razem z jabłkami, cynamonem i migdałami. Zawsze jak robię muffinki, to dwa rodzaje, bo mam kilku ich fanów w domu. Babeczki zawsze szybko znikają, dobrze, że się je szybko robi :-) Miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 3 jajka
  • 125 g masła roztopionego
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 3 większe jabłka 
  • około 70 g płatków migdałów


1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Masło roztapiamy, studzimy. 
2. Do jednej miski dajemy suche składniki, mieszamy. Do drugiej miski dajemy mokre składniki, mieszamy.
3. Do składników mokrych dajemy suche, mieszamy, dodajemy migdały i starte jabłka (jak są bardzo soczyste to możemy odcisnąć sok), mieszamy. Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodajemy trochę mąki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4. Pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. O rany, ale smakowicie wyglądają, a ja akurat muszę się wstrzymywać bo jutro mnie czeka krzywa cukrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna ta babeczka. Podoba mi się.
    Świetnie wygląda, no i ten smak na pewno.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ! i jakie fajne foremki !

    OdpowiedzUsuń
  5. porywam jedną do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger