wtorek, 14 listopada 2017

Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami



Kolejna pyszna potrawa z książki "ABC gotowania 3". Jambalaya czyli takie sprzątanie lodówki, ponieważ możecie do niej dorzucić co chcecie lub musicie zużyć. Jambalaya to kreolska odpowiedź na hiszpańską paellę czy włoskie risotto. Danie bardzo smaczne, moje starsze dziecko pierwszy raz próbowało krewetki, najpierw się na marudził, ale jak już spróbował, to stwierdził, że takie ostatnie nie są, ale na razie ich fanem nie ostanie ha ha :-). Z podanych składników wychodzi około cztery porcje. Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2 kawałki różnych kiełbas
  • 1 pierś z kurczaka
  • 12 krewetek (ja dałam więcej)
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łyżki marynowanej papryki jalapeno (ja nie dałam)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 szklanki lekkiego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka harissy (ja nie dałam zamiast tego kilka łyżek passaty pomidorowej)
  • 1 1/2 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 obrane ze skórki pomidory
  • 11/2 szklanki ryżu np. basmati
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz


1. Papryki, cebulę, seler i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę podobnej wielkości. Podobnie przygotowujemy mięso. 
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy kiełbasy z cebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili. 
3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy surowy ryż, podlewamy bulionem. Dorzucamy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, harissę. Gdy wszystko się podgotuje, ryż zmięknie i powstanie sos dorzucamy krewetki (mogą być mrożone), dodajemy szczypiorek, tymianek i chwilkę gotujemy. Smacznego :-)





9 komentarzy:

  1. nie wiem czemu jeszcze nie zrobiłam tego dnia? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogata gama smaków, uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba mój Marek by takie coś zjadł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Z krewetkami - bardzo lubię:) No i jaka przyjemna nazwa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na dania obiadowe, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
    Podobną potrawkę znam, ale jednak nie jest identyczna.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie połączenie smaków nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna opcja na obiad lub kolację. Uwielbiam krewetki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...