wtorek, 20 czerwca 2017

Tort Czarny Las



Taki oto tort przygotowywałam ostatnio z okazji 40 lecia ślubu moich rodziców. Tort był niespodzianką, niestety mogę Wam go tylko przedstawić w takiej wersji, bez pokazania środka, ale gwarantuję, że jest pyszny. Nie jest za bardzo słodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-)

Tortownica 23cm.

Składniki ciasto:

  • 8 jajek L
  • 60 g kakao
  • 190 g maki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Na samym końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 - 50 minut. Mój piekł się te 50. Sprawdzamy czy upieczony patyczkiem. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 blaty.

Składniki krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, ja nie dałam)


1. Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małym ogniu (nie możemy jej zagotować !!!). Zdejmujemy z gazu i do ciepłej dodajemy cukier puder i pokruszoną czekoladę. Mieszamy, żeby czekolada ładnie nam się rozpuściła. Studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i ubijamy mikserem. Ja ubijałam około 5 minut. 

Składniki masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 -5 łyżek cukru pudru


Dodatkowo:

  • 400 g wiśni z kompotu + do dekoracji
  • około 1/2 szklanki kompotu
  • 150 g gorzkiej czekolady do dekoracji


1. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone i teraz bardzo delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników.
2. Wiśnie odsączamy od syropu.

Przełożenie tortu:

Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej - na nią wiśnie (troszkę możemy je w masę powciskać) - jeszcze trochę masy śmietanowej do przykrycia wiśni - ostatni blat  - teraz boki i górę smarujemy pozostałą masą śmietanową - boki obsypujemy startą na tarce czekoladą - trochę wsypujemy na środek formując okrąg - górę dekorujemy pozostałą śmietaną i wiśniami

Tort wkładamy na całą noc do lodówki :-)







3 komentarze:

  1. Tak jak obiecałam na facebooku tak też zrobiłam, jestem i czytam przepis... wspaniały i dostojny tort się tutaj jawi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat że nie jest bardzo słodki, to dla mnie zaleta :P. Też bym zjadła, jak tak patrze :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...