środa, 30 listopada 2016

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem



Hej :-). Oprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo smaczny, a kasza pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, wiec dla mnie przyjemność podwójna :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 10 plasterków boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • koperek świeży
  • olej rzepakowy


Bakłażany myję, przekrawam na pół. Wydrążam środek dość mocno (ścianki muszą być cienkie). Tak wydrążonego bakłażana oprószam solą w środku i odstawiam na jakieś 30 minut. Połowę wydrążonego środka zostawiam, również oprószam solą, potem kroję w kostkę. Po tym czasie wylewam wodę, która zbierze nam się w środku. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Paprykę kroję w kostkę, boczek w paseczki. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju, daję paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana (ze środka, to co wydrążyliśmy), smażę, dorzucam boczek, czosnek drobniutko pokrojony, dodaję ugotowany pęczak i posiekany koperek, doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Bakłażana z zewnątrz nacieram olejem, wkładam do naczynia żaroodpornego, do środka każdego nakładam kaszę z boczkiem i warzywami. Zapiekam w 150 -160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego :-)




12 komentarzy:

  1. elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki,pysznie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z przyjemnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wyglądają te bakłażany, farsz ma bardzo apetyczne kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie absolutnie dla mnie.Dzięki!.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo takiego bakłażana chętnie bym zjadła. W przyszłym roku muszę posadzić u siebie w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały pomysł. Na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis ! Kocham kaszę pęczak więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...