środa, 10 sierpnia 2016

Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą



Hej :)) Wróciłam, odpoczęłam troszkę, bo z maluchami to ciężko niestety, ale w ciszy i spokoju troszkę baterie naładować można. Jak tylko znajdę chwilkę, to pokażę zdjęcia :-). Dzisiaj mam dla Was pyszniutkie kotleciki z tuńczykiem, oliwkami czarnymi (takie miałam domu), natka pietruszki i kurkumą. Lubię takie i to bardzo :-))) Miłego dzionka Wam życzę :-)).

Składniki na około 12 kotlecików:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • cebulka dymka razem z zieloną częścią
  • natka pietruszki
  • około 10 sztuk oliwek (u mnie czarne)
  • 2 jajka M
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • sok z połowy cytryny (małej)
  • olej rzepakowy


Tuńczyka musimy odsączyć z zalewy. Przekładamy go do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, pociętą cebulkę, natkę pietruszki, wbijamy jajka i wszystko mieszamy. Oliwki ja kroiłam w cieniutkie i drobne paseczki , wrzucam do reszty wyciskamy cytrynę. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy. Ja łyżka nabierałam porcję i formowałam w rękach kotlecika. Smażymy na oleju - kotleciki powinny się zarumienić z obu stron :)





9 komentarzy:

  1. Bardzo fajne kotleciki, proste, smaczne i ten piękny kolor, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :) chętnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobają mi się te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich nigdy nie robiłam, wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomicie wyglądają, dziś w taką szarą pogodę jak słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne propozycja na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje mi się, że bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...