Ciasto Pyszne :)
Bardzo smaczne ciasto. Odkąd pamiętam to ciasto zawsze moja mama robi na święta i nie tylko. Jest tak dobre, że się nam jeszcze nie znudziło. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jest bardzo syte. Ja go uwielbiam :) Polecam :))
Składniki ciasto:
- 16 dkg margaryny
- 40 dkg maki pszennej
- 20 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 całe jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki (mąkę najpierw) wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część mniejszą upiec osobno, a na drugą będziemy dawać masę makową. Piec w 180 stopniach około 20 - 25 minut.
Masa makowa:
- 2 jajka
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg maku
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- orzechy
- rodzynki
Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Połączyć z jajkami, cukrem i resztą składników. Wyłożyć na drugie nieupieczone ciasto.
Masa serowa:
- 1/2 kg sera
- 5 jajek
- 20 dkg cukru pudru
- 1 kopiata łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ser, ciągle mieszając. Ubić pianę i dodać do reszty. Następnie pozostałe składniki. Masę serową wyłożyć na mak i upiec w całości w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić..
Jabłka:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 15 dkg cukru
- galaretka cytrynowa (wedle uznania)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na ser, przykryć drugim cieńszym wcześniej upieczonym plackiem. Można polać polewą czekoladową.
wygląda szałowo!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie ;)))
OdpowiedzUsuńOd takich ciast zawsze odstraszała mnie ilość warstw i czas przygotowania. Ale wygląda bardzo pysznie;)
OdpowiedzUsuńmhmmm, ten ser;)
OdpowiedzUsuńAle duuuużo wartw , pewnie tyle z nim roboty miałaś ;)
OdpowiedzUsuńRoboty nie ma tak dużo, tak się wydaje jak się na niego patrzy :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie, zawiera wszystkie składniki jakie lubię w ciastach:D
OdpowiedzUsuńRobię takie samo, też nawet mam na niego przepis na blogu. Jest faktycznie PYSZNE!!!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być wspaniałe.... Zapisuje przepis ;D
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, uwielbiam takie warstwowce :)
OdpowiedzUsuńJa tez :)
UsuńCzy można masę serowa miksowac czy
UsuńMieszać
Najpierw składniki miksujemy, ale jak dodajemy ubitą piane z białek to już należy wymieszać drewnianą łyżką.
UsuńKażda warstwa...pycha!!! A wszystko razem obłęd!!!!!
OdpowiedzUsuńZapisujemy :):)
Pozdrawiamy serdecznie!
Tapenda
Rewelacyjne ciacho,chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) zjadłabym z ogromną ochotą
OdpowiedzUsuńTyle warstw, że faktycznie - dla każdego coś dobrego. Mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńNie tylko smakuje, ale i wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńna jaki wymiar blaszki są składniki na ciasto?
OdpowiedzUsuń35x23 cm Pozdrawiam :)
Usuńczy do sera zamiast mąki można dać duży budyń bez cukru?
OdpowiedzUsuńMyślę, żd spokojnie można.
Usuńjaki ser do masy serowej?tłusty?a czy musi być wcześniej zmielony?
OdpowiedzUsuńser półtłusty i raczej powinien być zmielony
UsuńZnam te ciasto juz od 6lat i nieskończenie wiele razy je robiłam. Przepis mam bodajże z książeczki "Przepisy pani Luśki" -gospodyni z Podkarpacia.
OdpowiedzUsuńJa idę troszkę na łatwiznę i zamiast tego maku itd,daje jedną puszkę gotowej masy makowej,do tego jajka.
Natomiast do jabłek daję 2 galaretki cytrynowe. Wszystko trzyma się kupy i jest smaczniejsze moim zdaniem. Nie wolno tylko przesadzić z cukrem,bo wyjdzie za słodkie. Lepiej jak jabłka sa ciut kwaśne.
Jesli ktos nie ma galaretki cytrynowej,mozna spokojnie dac agrestową.
Polecam to ciasto jest PRZEPYSZNE. Nie ma duzo roboty. A jeszcze jak ma się gotową masę makową,to godzinka i ciasto sie piecze.
Z gotową masą makową nie próbowałam, ale jabłka z galaretkami są w przepisie :) Ja przepis mam od mamy, a ona od koleżanki z pracy :)
UsuńMój przepis jest taki sam jak Twój. Jednak moja teściowa "ułatwiła" go,dając gotową masę makową i zamiast 1 to 2 galaretki cytrynowe.
UsuńCo jak co ale ona potrafi niezłe ciasta robić (równiez na wesela i przyjęcia),dlatego czasem podpowiada mi jak mozna sobie ułatwić,ulepszyć ciacho. Na ile jest wredna,na tyle potrafi przepyszne ciasta robić ;)
To fajnie :) jak można sobie ułatwić, to oczywiście nawet trzeba :)) Jak będę go następnym razem robiła, to wypróbuję z gotową masą :) Może mojej mamy znajoma dostała od Twojej teściowej ? U mamy w pracy już od dawna wszyscy to ciasto pieką i chwalą :))
UsuńProszę o podpowiedź czy ciasto kruche piecze się z masą makową , a potem drugi raz z masa serową, czy od razu na kruche wyłożyć mak i ser i razem upiec?
OdpowiedzUsuńJedno ciasto piecze się samo, a drugie z masą makową ( to podpiekamy, potem dajemy na to ser i pieczemy razem z serem)
UsuńCo będzie jak ser opadnie?
OdpowiedzUsuńNie powinien opaść. My z mamą zawsze stosujemy zwykły ser , nie z wiaderka i nigdy nie opada.
Usuńwitam, chcialam zaczac od tego ze ciasto wyglada wysmienicie :) mam kilka pytan: 1. jaka make pszenna Pani uzyla do ciasta? tortowa, krupczatke, wroclawska, poznanska? 2. czy zamiast margaryny moge uzyc masla do ciasta kruchego? 3. jaka ilosc galaretki Pani daje do jablek? cala torebke? rozumiem ze sucha Pani wsupuje do jablek tak? 4. jesli chcialabym uzyc gotowej masy makowej to ile musialabym jej dac? 800gram czy mniej? i czy jesli uzyje gotowej masy makowe to czy reszte skladnikow tez mam dodac? jajka, cukier? 5. rozumiem ze jedno kruche ciasto podpiekamy a na drugie surowe kladziemy mase makowa i serowa i dopiero wtedy pieczemy tak? prosze o jak najszybsza odpowiedz. dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMąkę zawsze używam tortową, zamiast margaryny może być masło, tak jest jest w przepisie galaretkę jedną - całą torebkę do jabłek, jeśli gotową to myślę, że max 400 gram, nie trzeba już wtedy dodawać reszty, bo jak sama Pani pisze masa jest gotowa, tak jedno pieczemy osobno, a drugie na spód, na to mak i ser i pieczemy całość.
Usuńczyli do masy makowej gotowej nie trzeba jajek dodac? u PANI masa serowa wyszla bardzo wysoka... zastanawiam sie czy mi tez taka wyjdzie skoro tylko potrzeba 500g sera i piecze sie na blaszce 35x23 cm... ja zawsze pieke na takich blaszkach jak Pani 35x23 i niekiedy nawet jak uzywam 1kg sera to sernik mi tak nie wyrasta jak Pani ten z 0,5kg
UsuńJa bym nie dodawała. Powiem szczerze, że dokłądnie nie podpowiem, bo nigdy z takiej masy nie korzystałam i nie korzystam. Tutaj jest kilka wartsw i może ten ser tak wygląda, użyłam tylko 0,5 kg. zawsze tyle do tego ciasta dodaję, jesli się Pani boi to proszę dodać 0,70 kg tylko zwiększyć proporcjonalnie resztę składników do tej warstwy :)
UsuńWitam,w przepisie napisane jest ,że na surowy spód wykładamy masę makową na nią masę serową i dopiero pieczemy. A w komentarzu napisała Pani ,że najpierw spód popiekamy z makiem ,na to dajemy ser i pieczemy 50 minut. Nie wiem jak piec to ciasto. Podpiekać spód z makiem czy nie?
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane bardzo wyraźnie. Jedno ciasto podpiekamy, a na drugie dajemy mak i masę serową i wtedy pieczemy.
Usuń