Pyszne i proste ciasto z truskawkami

 


Przepyszne, lekkie i proste w wykonaniu ciasto z truskawkami. Wiem, że sezon na nie już się kończy, ale jak macie możliwość to zróbcie, bo naprawdę warto. Na spodzie biszkopt, następnie delikatna pianka i wierzch truskawki i galaretka. Ciacho wprost rozpływa się w ustach :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Składniki biszkopt:
  • 3 jajka L
  • 100 g cukru 
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka bezbarwna smak truskawka/wanilia
  • 300 ml wrzątku

Wierzch:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 800 g truskawek (świeżych)
  • 600 ml wrzątku

1. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż piana będzie gładka i gęsta.
2. Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać szpatułką, albo na najniższych obrotach miksera. 
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przeć masę i wyrównać wierzch.
4. Pieczemy w 180 stopniach na najniższym poziomie piekarnika około 20 minut. Funkcja piekarnika góra/dół. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
5. Po wystudzeniu zdejmujemy z niego papier, który wkładamy z powrotem do blaszki, a na niego wkładamy też biszkopt. 

Krem:
1. Galaretkę zalewamy 300 ml wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. 
2. Jak galaretka będzie zaczynała tężeć to śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
3. Na koniec wlewamy galaretkę, miksujemy. Jak masa będzie jeszcze rzadka to wstawiamy ją na chwilkę do lodówki (pamiętajmy, żeby do niej często zaglądać, bo szybko się zsiada), u mnie nie było takiej potrzeby.
4. Masę wykładamy na biszkopt i wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie dwie galaretki truskawkowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Jak galaretki zaczną tężeć, to przygotowujemy sobie truskawki: myjemy, odrywamy szypułki i kroimy w ćwiartki.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na masę wykładamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)







8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger