Zupa ze szparagami Braci Budnik



Dzień dobry, tą pyszną zupę zobaczyłam w programie "Pytanie na śniadanie" robili ją Bracia Budnik. Tak mi się spodobała, że znalazłam przepis i zrobiłam. Zupa jest pyszna, robi się ją szybko. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 większa marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • pęczek koperku
  • 100 ml wina
  • 2 litry bulionu
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 30%


1. Wcześniej przygotować sobie bulion. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Najlepiej w większym garnku w którym będziemy gotowali zupę. Dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. 
2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku. Chwilkę podsmażyć. 
3. Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w kawałki ja koiłam takie około 1 cm, dorzucić do smażenia. Chwilkę podsmażyć, delikatnie mieszając.
4. Soczewicę wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą i dorzucić do warzyw, podsmażyć około 2 minuty. 
5. Teraz całość zalewamy winem, chwilę smażymy, żeby odparowało. Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę (tak tylko żeby zabieliła nam zupę) i posiekany koperek :-) Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. Szparagi w końcu są, trzeba korzystać i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra na obecny czas, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sezonie szparagowym obowiązkowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z moich ulubionych od kiedy spróbowałam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie wypróbuję! Bo ileż można jeść krupnik, rosół i pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym spróbowała 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka apetyczna! Przy najbliższych zakupach kupie szparagi i wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka smakowicie wygląda :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. This soup looks simple and so tasty!

    OdpowiedzUsuń
  10. Love this Zupa! I love soup always ! xo

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupy szparagowej nigdy nie robiłam i nigdy też nie jadłam, a tak bardzo lubię szparagi! Skoro polecasz, to może warto spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szparagi ciekawa propozycja. Ostatnio zacząłaś healthy diete wiec ... : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio zakochałam się w szparagach, więc pewnie i zupę z nich kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger