Chłopski garnek



Dzień dobry :-) Moi panowie uwielbiają dania jednogarnkowe. Jeśli chodzi o chłopski garnek, to robię go już od roku i dopiero doczekał się wykonania. Przepis znalazłam tutaj (klik), zmodyfikowałam pod siebie. Danie jest pyszne, sycące i super rozgrzewa, więc na tę porę idealne. Polecam, my na pewno jeszcze nie raz zrobimy bo jest super :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie żółte papryki
  • 400 g kiełbasy u mnie podwawelska
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy


1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek kroimy w paski. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, marchewkę w półplasterki, ziemniaki w większą kostkę.
2. W większym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy do momentu, aż wytopi się nam tłuszcz. Dorzucamy kiełbasę i cebulę. Smażymy jakieś 5-6 minut.
3. Teraz dodajemy marchewkę, paprykę i czosnek. Smażymy aż warzywa zaczną robić się miękkie. 
4. Następnie dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy obie papryki (słodką i ostrą), zioła prowansalskie, posiekaną natkę (część zostawiamy do oprószenia przed podaniem) i oregano. Mieszamy.
5. Wlewamy gorący bulion i musimy zagotować. Jak ziemniaki będą robić się miękkie dodajemy czerwoną fasolę, pomidory i cukier.  Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 minut. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe. Podajemy posypane natką :-) Smacznego :-)

Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to danie przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl






20 komentarzy:

  1. Oh, my mouth is watering! So yummy!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ulubione danie mojego męża, nie używam tylko ziół prowansalskich, ale muszę się do nich przekonać, wolę zioła włoskie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłopski garnek nie tylko dla chłopa ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo tak takie danie bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, u mnie w domu wszyscy bardzo lubimy takie dania jednogarnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania. Szczególnie jesienią i zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam dania jednogarnkowe 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak chłopski garnek :) Lubię i ja !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez dwóch zdań dania jednogarnkowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiłam chłopski garnek. I w sumie nie głupi pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapewne smakuje tak jak brzmi, czyli po chłopsku! Prosto i smacznie, a przy tym nie trzeba się specjalnie napracować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger