Ciasto ucierane ze śliwkami
Dzień dobry :-) U mnie dziś z rana przeszła burza, wszystkich pobudziła i tak nie śpimy już od 6.30, a tak miałam sobie poleniuchować dziś i spać ile się da, ale dzieciaki już nie dały ha ha :-) Najlepiej to nawet dłuższego spania sobie nie planować, bo nawet i to nie wyjdzie ;-)
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane ze śliwkami. Uwielbiam właśnie takie i zawsze na te śliwki czekam. Nie wyobrażam sobie, żeby w sezonie nie było choć raz ciasta ze śliwkami. To jest proste w przygotowaniu, robi się szybciutko, na górze pyszna kruszonka. Ja zamiast cukru dodałam cukier z agawy, ale jak wolicie to możecie dodać zwykły lub ksylitol. Niedługo przedłużony weekend, kto ma to życzę udanego wypoczynku, ja też jadę naładować baterie :-) Polecam i życzę miłego dnia :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru z agawy lub zwykłego cukru/ksylitolu co kto woli
- 4 jajka M
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru z agawy/cukru/ksylitolu co kto woli
Dodatkowo:
- około 500 g śliwek
1. Do misy miksera wrzucamy posiekane masło i dodajemy cukier. Ucieramy na jasną masę.
2. Następnie stopniowo dodajemy jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, które jest dość gęste. Ładnie rozprowadzamy po całej blaszce.
4. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Układamy je przeciętą stroną do góry.
5. Składniki na kruszonkę dajemy do miski. Rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem do momentu aż zrobi nam się kruszonka.
6. Kruszonkę rozsypujemy po śliwkach. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Smacznego :-)
Ależ ono wyglada ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo apetycznie :)
ps. Obserwuję :)
Najlepsze ☺
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wyrosło;)
OdpowiedzUsuńCzasami robię takie ciacho z sezonowymi owocami :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię takie ciacho 😊
OdpowiedzUsuńCzasami taka poranna pobudka jest fajna :) dzień dłuższy ;) a ciacho mniam
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto :D Chętnie wypróbuję Twój przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Śliwki już są więc można robić.
OdpowiedzUsuńCo wybrać w funkcjach grzania piekarnika? Góra i dół? Czy tylko sama góra? Sam dół? bo termoobieg chyba odpada...
OdpowiedzUsuńTylko dół. Jak jest inna opcja pieczenia, to wtedy zawsze zaznaczam w przepisie :-)
Usuńwygląda fantastycznie, a ja uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda to ciasto, trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam śliwki pod każdą postacią, więc sezon na śliwki to jest zdecydowanie mój czas :)
OdpowiedzUsuńProste i idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńamazing post, I follow you on gfc 318 follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://bubasworld.blogspot.com/
Niesamowicie apetycznie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńJa dziś musiałam wstać przed 6... Marzę o tym żeby się porządnie wyspać :)
OdpowiedzUsuńMój ideał na lato❣
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńMoje śliwki już czekają na takie pyszne ciasto...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuń