Ciasto ucierane ze śliwkami



Dzień dobry :-) U mnie dziś z rana przeszła burza, wszystkich pobudziła i tak nie śpimy już od 6.30, a tak miałam sobie poleniuchować dziś i spać ile się da, ale dzieciaki już nie dały ha ha :-) Najlepiej to nawet dłuższego spania sobie nie planować, bo nawet i to nie wyjdzie ;-) 
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane ze śliwkami. Uwielbiam właśnie takie i zawsze na te śliwki czekam. Nie wyobrażam sobie, żeby w sezonie nie było choć raz ciasta ze śliwkami. To jest proste w przygotowaniu, robi się szybciutko, na górze pyszna kruszonka. Ja zamiast cukru dodałam cukier z agawy, ale jak wolicie to możecie dodać zwykły lub ksylitol. Niedługo przedłużony weekend, kto ma to życzę udanego wypoczynku, ja też jadę naładować baterie :-) Polecam i życzę miłego dnia :-) 

Blaszka: 23x33 cm

Składniki: 

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru z agawy lub zwykłego cukru/ksylitolu co kto woli
  • 4 jajka M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z agawy/cukru/ksylitolu co kto woli


Dodatkowo:

  • około 500 g śliwek


1. Do misy miksera wrzucamy posiekane masło i dodajemy cukier. Ucieramy na jasną masę.
2. Następnie stopniowo dodajemy jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, które jest dość gęste. Ładnie rozprowadzamy po całej blaszce.
4. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Układamy je przeciętą stroną do góry.
5. Składniki na kruszonkę dajemy do miski. Rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem do momentu aż zrobi nam się kruszonka.
6. Kruszonkę rozsypujemy po śliwkach. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Smacznego :-)  





24 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami :)
    To wygląda bardzo apetycznie :)

    ps. Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami robię takie ciacho z sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami taka poranna pobudka jest fajna :) dzień dłuższy ;) a ciacho mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasto :D Chętnie wypróbuję Twój przepis ^^
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki już są więc można robić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Co wybrać w funkcjach grzania piekarnika? Góra i dół? Czy tylko sama góra? Sam dół? bo termoobieg chyba odpada...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko dół. Jak jest inna opcja pieczenia, to wtedy zawsze zaznaczam w przepisie :-)

      Usuń
  7. wygląda fantastycznie, a ja uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post, love it! :)
    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post and please click on links at the end. --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2019/08/beach-black-outfit-zaful-rosegal.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pięknie wygląda to ciasto, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Uwielbiam śliwki pod każdą postacią, więc sezon na śliwki to jest zdecydowanie mój czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. amazing post, I follow you on gfc 318 follow back?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie apetycznie wygląda Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dziś musiałam wstać przed 6... Marzę o tym żeby się porządnie wyspać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje śliwki już czekają na takie pyszne ciasto...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger