Halibut pod chrupiącą pierzynką



Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - Halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g halibuta (filet)
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 30-40 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • płatki migdałów
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • starta mozzarella


1. Rybkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, wyciągnęłam ości, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam
2. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia. Przestudzone przelałam do miseczki, dodałam bułkę tartą, przepuszczony przez praskę czosnek i wymieszałam, dodałam posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i startą mozzarellą, oraz troszkę soli i wymieszałam.
3. Rybkę pokroiłam na porcje, naczynie żaroodporne (dno) wysmarowałam masłem, ułożyłam rybę  i wyłożyłam na nią naszą pierzynkę. 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę pieczemy około 25 minut. Podajemy z sałatką, ryżem lub kaszą. Smacznego :-)





10 komentarzy:

  1. Taką rybkę bym chętnie zjadła, pierzynka też z pewnością pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych ryb:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Muszę wypróbować. Beatko, Twój blog jest moja inspiracją kulinarną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mama bardzo lubi ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się taki pomysł na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam halibuta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z chęcią, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta chrupiąca pierzynka jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie m spora dostawę Halibuta to i przepis dla mnie idealny :) skorzystam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger