"Więcej warzyw na talerzu" Magdalena Gembacka
Wiecie, że 100 % polskich niemowląt i dzieci do lat 3 nie spożywa w ciągu dnia wystarczającej ilości warzyw, a ponad 30 % polskich dzieci nie je śniadań? Dużo dzieci spożywa za to napoje słodzone, wysoko przetworzoną żywność, słone i słodkie przekąski. W rezultacie jedzą za dużo tłuszczów, soli, prostych węglowodanów i cukru. Nasze dzieci są pierwszym pokoleniem, które - jak przewidują naukowcy - może żyć krócej od nas rodziców. Te dane są straszne, dlatego powinniśmy przekonywać dzieci do jedzenia warzyw i owoców, bo jest to ważne dla ich rozwoju i zdrowia.
Autorka książki Magdalena Gembacka to mama, blogerka, która w książce podpowiada nam jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców, pokazuje jak przemycać je w posiłkach. Ja nawet nie wiedziałam, że dziecko średnio potrzebuje około dziesięciu ekspozycji na dane warzywo. Są takie, które warzywo pokochają od razu, a są też takie, które będą potrzebowały 15 - 20 prób, niektóre nawet więcej. Autorka zachęca, żeby dawać dziecku dotykać warzywa, wąchać, próbować. Żeby po prostu dziecko oswoiło się z nim. Nie wolno dziecka zmuszać do jedzenia, bo to największy błąd. W książce poczytamy co zrobić, aby dzieci chętniej jadły warzywa, jak stworzyć wspólne menu, przyjazną atmosferę, jak dzieci edukować i zachęcać do warzyw i owoców.
Książka oprócz cennych informacji i podpowiedzi zawiera przepisy. Jest ich ponad 80 i zostały podzielone na osiem kategorii: Przepisy podstawowe, to takie do których autorka często się odwołuje i mamy tutaj pieczone warzywa takie jak: paprykę, kalafiora, batata, buraka, prażone orzechy, kaszę jaglaną i kaszę bulgur. Kolejny rozdział to dodatki i przekąski, następnie przechodzimy do śniadań i tutaj są przepisy, które bardzo mi się spodobały :-) Są placuszki owsiano - bananowe ze szpinakiem, karotkowa owsianka i koktajle owocowo - warzywne. Kolejna kategoria to do chleba, czyli pasty pełne warzyw. Zupy, które możemy podać klasycznie jako pierwsze danie obiadowe lub zostawić je na kolację. Dania główne z dużą ilością warzyw i takie, którymi można najeść się do syta (klopsy z soczewicy i warzyw, pizza z cukinią i pieczarkami, pierogi z farszem z dyni, grochu i suszonych pomidorów). Mamy też surówki i sałatki, oraz słodkości do których dodajemy warzywa :-) Przepisy są naprawdę bardzo ciekawe i apetyczne, autorka wszystko dokładnie opisuje i podaje nam też praktyczne wskazówki, a wszystko dopełniają piękne zdjęcia gotowych potraw. Książka to na pewno bardzo potrzebna pozycja z której mogą skorzystać rodzice, którzy chcą zdrowo odżywiać swoje dzieci. Dzięki podpowiedzią i przepisom autorki oswojenie dzieci z warzywami na pewno będzie dużo łatwiejsze. Polecam :-)
Tytuł: "Więcej warzyw na talerzu"
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Autor: Magdalena Gembacka
Stron: 232
Cena okładkowa: 44,90 zł
Wydawnictwo: Marginesy
Bardzo fajnie wydana książka :) Świetne ilustracje i na pewno rewelacyjne przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pozycja, chętnie przeczytam mój maluszek dopiero rozszerza dietę, ale chętnie się dowiem jak go przekonać do warzywek :)
OdpowiedzUsuńStaram się jesc duzo warzyw i owoców na co dzień, ciekawa książka ☺
OdpowiedzUsuńLubię tego typu książki, mnóstwo w nich inspiracji.
OdpowiedzUsuńU mnie na talerzu nie brakuje warzyw, aż przeciwnie - aż się wysypują :D Ale dodatkowe przepisy zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńNawet mi przydałaby się ta książka. Warzywa uwielbiam, ale czasem mam wrażenie, że jem je monotonnie i bez smaku. Potrzebuję jakiegoś orzeźwienia, nowych przepisów i inspiracji kulinarnych !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńMoja dieta jest niestety dość uboga w warzywa i ciężko mi to zmienić. Może to książka dla mnie?
OdpowiedzUsuń