Tarta z tuńczykiem, bakłażanem i pomidorami
Dzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam smakowałam bardzo, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-)
Składniki na ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 150 g masła
- jajko
- 2 - 3 łyżki zimniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oregano lub bazylii
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy go, wykładamy nim formę to tarty (u mnie średnica 26 cm), spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na około 20--30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 190 stopniach około 20 minut.
Składniki farsz:
- 2 puszki tuńczyka
- 1 mniejszy bakłażan
- pomidorki koktajlowe
- kilka oliwek u mnie czarne
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki ajwaru (u mnie łagodny)
- sól
- pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka masła klarowanego
1. Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, oprószamy każdy plasterek z obu stron solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie opłukujemy, żeby pozbyć się soli, osuszamy ręcznikiem i podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy oba składniki na rozgrzane masło. Jak cebula się zeszkli dodajemy passatę i ajwar. Chwilkę zostawiamy jeszcze na gazie, sos nam powinien trochę zgęstnieć. Odstawiamy.
3. Pomidorki kroimy na połówki, tak samo oliwki. Tuńczyka odsączamy na sitku, następnie przed wyłożeniem jeszcze trochę odciskamy z zalewy.
4. Na podpieczony spód wykładamy sos, następnie tuńczyka, na tuńczyka układamy bakłażana, pomidorki i oliwki. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego :-)
Bardzo apetyczna tarta, fajne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńwyjątkowa apetyczna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis boski! Zapisuję do zrobienia pewnego dnia:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Tarta SUPER! Ryba, warzywa - samo zdrowie, a do tego jak wspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńFantastic web site. Plenty of useful information here.
OdpowiedzUsuńI am sending it to several pals ans also sharing in delicious.
And certainly, thanks on your sweat!
Na początku myślałam że to truskawki na środku :D Głodnemu chleb ma myśli :P
OdpowiedzUsuńA tarta na pewno pyszna!
Mniam...wspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i o ile za tuńczykiem nie przepadam, to bym spróbowała :P
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam tarty :) Czas chyba wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszne! I jak pieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zjadłam i bardzo mi smakowało - gratulacje:-)) DZIĘKI:-)))
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, zjem z przyjemnością tuńczyka w nowej wersji
OdpowiedzUsuńz wielką chęcią zjadłabym wytrawną tartę :)
OdpowiedzUsuń