piątek, 15 grudnia 2017

"Nobel dla papryki" Tadeusz Olszański




Jeśli lubicie kuchnię węgierską, to idealna książka dla Was. Oprócz przepisów w książce znajdziemy informacje o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach. Wszystkie przepisy są osobiście sprawdzone przez autora książki. 

Początek książki to wędrówki po różnych rejonach Węgier, lokalach  gastronomicznych w Budapeszcie, to również informacje dotyczące win, to smaki i anegdoty o kuchni węgierskiej, wszystko bardzo ciekawie i przyjemnie opisane. Druga część książki to przepisy na specjały węgierskiej kuchni: zupy - bograczgulasz, zupa fasolowa, jest też zupa dla kawalera ha ha. Kolejne są ciepłe przystawki, jarzyny i zapiekanki - tutaj popularne u nas leczo, kabaczki nadziewane, paprykarz grzybowy. Następnie przechodzimy do ryb i tu znajdziemy zupę rybacka, paprykarz z suma, szczupak w kapuście, mięsa - porkolt wołowy, wieprzowy, z kurczaka, tokan, węgierka pieczeń narodowa, pieczeń po węgiersku. Sałatki i surówki - sałatka z ziemniaków, węgierska surówka. Ostatni rozdział to słodkości, ciasta i desery -łazanki slizganki z twarogiem, naleśniki Gundela, naleśniki kładzione, strudel sernikowy. Minus książki to brak zdjęć. Przepisy ciekawe i apetyczne, przy każdym informacja na temat tego ile porcji z danego przepisu zrobimy :-)






Tytuł: "Nobel dla papryki"
Autor: Tadeusz Olszański
Okładka: twarda
Stron: 124
Cena okładkowa: 29,00 zł.
Wydawnictwo: Studio Emka

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię węgierską kuchnię :) Super książka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...