sobota, 8 lipca 2017

"Dzika fermentacja" - recenzja



Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję prawdziwej perełki :-) Pierwszą wersję książki autor napisał 15 lat temu. Nie miałam okazji przeczytać "Sztuki fermentacji" więc na jej temat nie mogę się wypowiedzieć. "Dzika fermentacja" to książka zmieniona, autor uznał, że wie więcej na temat fermentacji, swoje przepisy dopracował, niektóre zmienił całkowicie. Fermentacja to proces stary jak sama ludzkość i znają ją ludzie na całym świecie, niestety trochę zapomniany. Jest ona ceniona za wartości zdrowotne, chroni nas przed chorobami i wspomaga nasze trawienie.  

Książka to nie tylko przepisy, ale szczera rozmowa, przyznanie się autora do tego, że od początku lat 90- tych jest nosicielem wirusa Hiv. To historie ludzi, którzy pieką, gotują, jedzą to co sami przygotują. To też ciekawe miejsca i opowieści. To wszystko czyta się bardzo przyjemnie, książka wciąga, jest napisana z pasją, lekko i prosto. 

Autor książkę podzielił na 13 rozdziałów w których znajdziemy informacje o zaletach żywności fermentowanej, jest też troszkę teorii, co nieco o produkcji masowej i przepisy na fermentowane warzywa, napoje, nabiał, ziarna zbóż, roślin strączkowych, wina, piwa, ocet. 

Jeśli chodzi o przepisy, to są bardzo dokładne, bo każdy zawiera listę potrzebnych przyborów, precyzyjny czas przygotowania, składniki i dokładny opis krok po kroku co i jak mamy robić. Znajdziemy tu też piękne zdjęcia nie tylko potraw :-)

Korzystając z książki zrobimy nie tylko kiszoną kapustę, ogórki, czy żurek, ale bardziej ciekawe i różnorodne smakołyki np: ricottę, okroszkę, krakersy na zakwasie z kaszą gryczaną i żytem, sambar, jogurt bezmleczny, maślankę, malinowy napój gazowany Rosy, kmichi z kapusty pekińskiej, czy wino, a nawet piwo :-)

Książka to naprawdę kawał świetnej lektury jest napisana z pasją, wciągająca, pełna ciekawych informacji. To zachęta to przygotowywania produktów fermentowanych, które służą naszemu zdrowiu. Książka do poczytania i wykorzystania w kuchni, dodatkowo pięknie wydana :-).








 Tytuł: "Dzika fermentacja"
Autor: Sandor Ellix Katz
Okładka: miękka
Stron: 321
Cena okładkowa: 49,90 zł
Wydawnictwo: Vivante


Książkę w dobrej cenie można kupić  :


6 komentarzy:

  1. Świetna i bardzo przydatna książka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Polsce lubimy tego typu żywność to i książka może okazać się cenna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie prawdziwa perełka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A propos kiszonek i zakwasów, próbowałam własnie po raz drugi zrobic zakwas z buraków i znów mi sfermentował:( Nie wiem, co robię źle:( Jakbys kiedyś podała przepis, byłabym wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beti, wspaniała książka... Mnie zainteresował rozdział na temat piwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam tę książkę i polecam ją każdemu. To chyba najlepsza książka związana z kuchnią, którą kupiłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...