tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post6305775556315457852..comments2024-03-27T12:17:38.412+01:00Comments on kruche babeczki: Walentynkowy konkurs z marką Britta :)Beatahttp://www.blogger.com/profile/09330993391521538024noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-81220409693926507982015-02-14T00:03:04.270+01:002015-02-14T00:03:04.270+01:00ryz z jablkami i cynamonem
Składniki:
100 g ...ryz z jablkami i cynamonem<br />Składniki:<br /><br /> 100 g ryżu<br /> 2 jabłka<br /> 200 g śmietany 12 %<br /> cynamon<br /> cukier<br /><br />Przygotowanie:<br />Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu ( nie solić). Odcedzić i wystudzić.<br />Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.<br />Do naczynia żaroodpornego ułożyć ryż.<br />Posypać cynamonem.<br />Następnie ułożyć starte jabłka. <br />Posypać cynamonem i cukrem.<br />Na to nałożyć śmietanę i posypać cynamonem i cukrem. <br />Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut. <br />EwelinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-9782503791475831272015-02-14T00:01:20.353+01:002015-02-14T00:01:20.353+01:00Ryż zapiekany z jabłkami cynamonem
Składniki:
...Ryż zapiekany z jabłkami cynamonem <br /><br />Składniki:<br /><br /> 100 g ryżu<br /> 2 jabłka<br /> 200 g śmietany 12 %<br /> cynamon<br /> cukier<br /><br />Przygotowanie:<br />Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu ( nie solić). Odcedzić i wystudzić.<br />Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.<br />Do naczynia żaroodpornego ułożyć ryż.<br />Posypać cynamonem.<br />Następnie ułożyć starte jabłka. <br />Posypać cynamonem i cukrem.<br />Na to nałożyć śmietanę i posypać cynamonem i cukrem. <br />Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-73543770742362187942015-02-13T21:52:39.653+01:002015-02-13T21:52:39.653+01:00Zapomniałam podać nazwisko:
Laura Przybyła
a763@ga...Zapomniałam podać nazwisko:<br />Laura Przybyła<br />a763@gazeta.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-38153054939442272592015-02-13T18:59:40.551+01:002015-02-13T18:59:40.551+01:00Moja propozycja to ryż zapiekany w mleku kokosowym...Moja propozycja to ryż zapiekany w mleku kokosowym z limonką i podany z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui.<br />Zapiekany ryż: <br />• 1 szklanka ryżu (jak do risotto)<br />• 1/2 litra mleka kokosowego<br />• 1/2 litra mleka krowiego <br />• 5 łyżek cukru<br />• duży kawałek skórki z limonki<br />Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i zalać mleczkiem kokosowym zmieszanym z mlekiem krowim. Do ryżu dodać cukier i skórkę z limonki. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 175 C piekarnika. Piec przez około godzinę, aż ryż wchłonie płyn. Deser podawać na ciepło lub zimno z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui. Deser można udekorować przed podaniem płatkami startej gorzkiej czekolady.<br />Egzotyczna salsa:<br />• 2 owoce marakui<br />• 150 ml soku z marakui lub brzoskwini<br />• 2 łyżki cukru<br />• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej<br />• 2 brzoskwinie<br />Owoce marakui przekroić na połówki i wydrążyć ze środka miąższ. Miąższ gotować chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Połówki brzoskwini pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem z marakui. Odstawić do ostygnięcia.<br /><br />Laura<br />a763@gazeta.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-19132526302179734322015-02-13T18:35:21.622+01:002015-02-13T18:35:21.622+01:00Mój przepis: Ryżowe ciasteczka z dżemem.
Składniki...Mój przepis: Ryżowe ciasteczka z dżemem.<br />Składniki: 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie kleiku ryżowego, 1/2 szklanki cukru, 25 dag masła, 3 jajka, 6 łyżek wiórków kokosowych, dżem malinowy<br />Wykonanie: W misce wymieszać kleik ryżowy, wiórki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać rozmiękczone masło, całe jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i w środku każdego zrobić dziurkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Do przestudzonych ciasteczek, do dziurek nałożyć dżem malinowy.<br />Są pyszne, polecam!<br />Krystyna H<br />e-mail: r.helt@wp.pl<br />emeryciahttps://www.blogger.com/profile/03277176666982205000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-60725860535543875312015-02-13T17:24:41.657+01:002015-02-13T17:24:41.657+01:00Witaj,
bardzo fajny konkurs z mega smaczną nagrodą...Witaj,<br />bardzo fajny konkurs z mega smaczną nagrodą:-)<br />Jako "ryż w wersji na słodko" proponuję pyszny winny pudding ryżowy z pieczonymi w wanilii gruszkami:<br />Potrzebujemy:<br />200 g ryżu <br />500 ml mleka<br />200 ml słodkiego białego wina <br />100 ml słodkiej śmietanki<br />3 łyżki cukru<br />25 g masła<br />W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wysypujemy opłukany ryż i wlewamy wino. Gotujemy cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli i wchłonie niemal cały płyn. Mieszając, wlewamy partiami gorące mleko, ilekroć ryż wchłonie płyn. Ryż mieszamy często i regularnie, aby się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy do ryżu słodką śmietankę i cukier. Ryż powinien być gotowy po około 20 minutach i powinien mieć kremową konsystencję. <br />W międzyczasie przygotowujemy pieczone w wanilii gruszki:<br />12 dojrzałych gruszek <br />sok z 3 cytryn<br />3 laski wanilii<br />8 łyżek cukru<br />Gruszki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.<br />Gorący ryż podajemy na ładnym talerzyku razem z pieczoną w wanilii gruszką. Można polać domowym sosem czekoladowym. <br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-33236302251293550912015-02-13T15:01:40.452+01:002015-02-13T15:01:40.452+01:00
A u mnie nietypowo.Lody! tak,tak, ryżowe lody, pr...<br />A u mnie nietypowo.Lody! tak,tak, ryżowe lody, przepyszne i zdrowe<br />Składniki<br /><br />pół litra mleka<br /> 200 ml śmietanki 30 %<br /> 60 g ryżu arborio<br /> 5 łyżek cukru<br /> 2 żółtka<br /> 1,5 laski wanilii<br /><br /><br /><br />Robimy:<br />1.<br />400 ml mleka zagotowujemy wraz z ryżem, 2 łyżkami cukru oraz laską wanilii. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i bardzo często mieszając gotujemy do czasu aż ryż stanie się bardzo miękki ( u mnie zajęło to 30 minut). Po tym czasie wyrzucamy laskę wanilii a papkę odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.<br />2.<br />100 ml mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do żółtek mleko i dokładnie mieszamy po czym całość z powrotem wlewamy go garnuszka i na najmniejszym ogniu gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.<br />3. <br />Do śmietanki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii po czym ubijamy ją na sztywno. Dwie schłodzone masy łączymy ze sobą i dodajemy do nich ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na około 2h<br />Smacznego<br />Magda<br /><br />to-paz@gazeta.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-38792292855054446992015-02-13T07:47:58.193+01:002015-02-13T07:47:58.193+01:00Muffiny z ryżem :)
składniki:
2 woreczki (200 g r...Muffiny z ryżem :)<br /><br />składniki:<br />2 woreczki (200 g ryżu)<br />2 szklanki mleka<br />200 g mąki<br />1/2 szklanki cukru<br />1/3 szklanki oleju<br />1 jajko<br />łyżeczka proszku do pieczenia<br />20 g rodzynek<br />5 plasterków ananasa z puszki<br />płatki migdałowe<br /><br />Przygotowanie:<br />Ryż gotujemy na mleku i studzimy (jeśli nie wchłonie całego mleka odlewamy je do miski).<br />W osobnych pojemnikach mieszamy składniki mokre (pozostałe mleko, jajko, olej) i suche (ryż, mąka, proszek do pieczenia, cukier).<br />Łączymy wszystko razem, dodajemy rodzynki i cząstki ananasa. <br />Przekładamy do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok 20 min w temp 200 stopni.<br /><br />e-mail: tyskatyska88@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-56957186402713523312015-02-12T15:39:04.816+01:002015-02-12T15:39:04.816+01:00"Ryż w wersji na słodko" - moja propozyc..."Ryż w wersji na słodko" - moja propozycja to szybkie, proste i smaczne ciasto, którego podstawę stanowi właśnie ryż. <br />Oto składniki:<br />* 2 woreczki ryżu (po 100 gram)<br />* po szklance wody i mleka<br />* 3 całe jaja<br />* 1 duża łyżka masła<br />* 5 łyżeczek cukru<br />* cukier waniliowy<br />* sezonowe owoce<br /><br />Do niewielkiego garnuszka wlewany szklankę mleka i szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy, aż będzie miękki. Ryż studzimy i mieszamy, żeby nie był posklejany.<br />Przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło. Masę wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Pianę przekładamy do masy z ryżem i delikatnie mieszamy całość.<br />Tak przygotowaną masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy (ok. 20 cm średnicy), którą wcześniej przygotowaliśmy - powinna być dobrze wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą lub mąką krupczatką. Na wierzch masy ryżowej układamy sezonowe, dowolne owoce. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.<br />Przepis można modyfikować według własnego uznania. Polecam również wypróbować wersję wzbogaconą. Wyżej opisaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany i podpieczony kruchy spód. Pycha!<br />Smacznego!<br />Katarzyna KołodziejczykKasia Khttps://www.blogger.com/profile/06322375640401077756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-73218608214132549052015-02-08T22:21:04.874+01:002015-02-08T22:21:04.874+01:00Podaję przepis na moje ulubione Bananowe placuszki...Podaję przepis na moje ulubione Bananowe placuszki z ryżem. Do ich wykonania można użyć właściwie dowolnego ryżu: białego, brązowego, jaśminowego czy czerwonego.<br />100 g ryżu<br />1 banan<br />1 jajko<br />2 łyżki mąki pszennej<br />2 łyżeczki cukru (lub wg uznania)<br />1/4 łyżeczki cukru waniliowego<br />1/4 łyżeczki cynamonu<br />szczypta proszku do pieczenia<br />1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia <br /><br />Ryż przesypać na sitko i wypłukać, umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu (100 g suchego ryżu to ok. 1/2 szklanki, potrzeba więc ok. 1 szklanki wody). Dodać szczyptę soli, przykryć i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na małym gazie, aż do całkowitego wchłonięcia wody (pod koniec gotowania można przemieszać). Wystudzić (jeśli planujemy usmażyć placuszki na śniadanie, to warto jest ugotować ryż poprzedniego dnia wieczorem).<br /><br />Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i mąkę, szczyptę proszku oraz cynamon, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.<br />Idealnie smakują na śniadanie :)<br />Pozdrawiam<br />Luka LiLuka Lihttps://www.blogger.com/profile/00469987877609660515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-66164308738771671252015-02-06T19:04:53.459+01:002015-02-06T19:04:53.459+01:00Ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym mango i cz...Ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym mango i czekoladą<br /><br />100g suchego ryżu <br />250 mleka kokosowego<br />3 łyżeczki cukru<br />1 mango<br />sok z dużej pomarańczy<br />20g czekolady<br /><br />1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy ryż, gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy na bok i przygotowujemy resztę składników.<br />2. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Sok z pomarańczy wyciskamy do szklanki. W rondelku roztapiamy cukier, kiedy zbrązowieje dodajemy mango i karmelizujemy je aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wlewamy sok pomarańczowy i trzymamy na gazie jeszcze kilka minut.<br />3. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy.<br />3. Do miseczek wykładamy ryż, skarmelizowane mango. Całość posypujemy czekoladą.<br /><br />Poleca Monika :-)<br />szefowa.kuchni1@gmail.com<br /><br />Pozdrawiam!Szefowa Kuchnihttps://www.blogger.com/profile/17776091511560449325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-16580163448248943272015-02-05T10:24:57.525+01:002015-02-05T10:24:57.525+01:00RYŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Dietetyczne,...RYŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI I CYNAMONEM<br /><br />Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. <br /><br />Składniki:<br />50 dag ryżu białego długoziarnistego <br />8-9 sztuk jabłek <br />słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej<br />2-3 łyżeczki mielonego cynamonu<br />1 łyżeczka mielonego anyżu<br />1/2 mielonych goździków<br />kilka kwiatów lawendy<br />sok i skórka z 1 pomarańczy<br />4-5 łyżek cukru<br />1 szklanka mleka <br />2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią<br />cukier puder do posypania<br />sól<br /><br />Ryż ugotować na pół twardo ze szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną. <br /><br />http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/03/ryzowe-ciasto-z-jabkami-i-cynamonem.html<br /><br />Pozdrawiam serdecznie, Agnieszkahttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/12058311769304308176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-88159573371823420912015-02-05T08:51:02.128+01:002015-02-05T08:51:02.128+01:00Przyłączam się do zabawy. :)
http://www.mojewypiek...Przyłączam się do zabawy. :)<br />http://www.mojewypieki.com/przepis/szyszki-z-ryzu-preparowanegoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16211710012014172339noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-24246328052093049862015-02-05T00:25:49.050+01:002015-02-05T00:25:49.050+01:00No i oczywiście z tego wszystkiego zapomniałam się...No i oczywiście z tego wszystkiego zapomniałam się podpisać ;)<br />Pozdrawiam:<br />Marta LewandowskaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03418470229225683595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-25600772144834886672015-02-05T00:24:21.019+01:002015-02-05T00:24:21.019+01:00Ale świetnie trafiłam! Właśnie dzisiaj z narzeczon...Ale świetnie trafiłam! Właśnie dzisiaj z narzeczonym postanowiliśmy zrobić coś a'la pudding ryżowy. Nawet zdjęcie zrobiłam, bo stwierdziłam, że kiedyś mi się przyda ;) Oto przepis na około cztery dość spore porcje:<br />SKŁADNIKI:<br />-dwa banany,<br />-brzoskwinie w puszce,<br />-300 ml śmietany 18 %,<br />-około 0,4 kg ryżu,<br />-około 0,8 l mleka,<br />PRZYGOTOWANIE:<br />1. Dokładnie wypłucz ryż, następnie wrzuć go do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając.<br />2. Pokrój drobno banany i wyłóż je na dnie w małych miseczkach.<br />3. Pokrój brzoskwinie w paski/kropki/trójkąciki/kwadraty/plasterki/kwiatki/serduszka lub cokolwiek innego (wszystko zależy od inwencji twórczej i umiejętności- nasze brzoskwinki były pokrojone w paski) i odsącz z nich nadmiar soku.<br />4. Banany polej cienką warstwą śmietany.<br />5. Na śmietanę wyłóż ugotowany w mleku ryż.<br />6. Na ryż połóż brzoskwinie.<br />SMACZNEGO!<br /><br />Przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów. My sami poszukamy na pewno jakiś innych możliwości na podanie tego deseru. Jedno jest pewne, śmietany nigdy nie pominiemy. To ona sprawia cuda i to dzięki niej deser jest taki pyszny. Wprowadza do dania kwaskowy posmak, który doskonale pasuje do słodkiego ryżu i brzoskwiń. Dzięki temu deser nie jest za słodki i mdły. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03418470229225683595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-60716803651169983802015-02-04T22:55:23.704+01:002015-02-04T22:55:23.704+01:00Świetny konkurs. Ciekawe przepisy. Powodzenia. Trz...Świetny konkurs. Ciekawe przepisy. Powodzenia. Trzymam kciuki za Was :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-58689213971517365612015-02-04T21:06:18.058+01:002015-02-04T21:06:18.058+01:00OMLET Z RYŻU I SOCZEWICY
/przepis własny/
Składni...OMLET Z RYŻU I SOCZEWICY<br />/przepis własny/<br /><br />Składniki:<br /><br />2 jajka<br />łyżeczka masła ghee<br />180 g ugotowanej mieszanki brązowego ryżu i soczewicy<br />szczypta proszku do pieczenia<br />łyżka cukru z kwiatu kokosa<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.<br />2. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.<br />4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.<br />5. Połączyć białko z ciastem za pomocą miksera.<br />6. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut z każdej strony.<br />7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać.<br /><br />Smacznego!<br /><br />Zdjęcia: http://3.bp.blogspot.com/-QpuBrTQTxAA/VLgTmWbvZ0I/AAAAAAAAIEw/Jshv5ol1IEI/s1600/P1120292.jpg<br /><br />http://3.bp.blogspot.com/-wOpApswAiHI/VLgTkwsyZ6I/AAAAAAAAIEc/X2Dk_q28AWU/s1600/P1120275.jpg<br /><br /><br />Sandra WysockaSandrahttps://www.blogger.com/profile/17137217693598670926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-6661756685053561112015-02-04T18:16:44.566+01:002015-02-04T18:16:44.566+01:00Omlety ryżowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem. -...Omlety ryżowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem. - przepis dla dwojga.<br />szklanka gotowanego ryżu<br />0,5 szklanki maślanki<br />jajko<br />3 łyżki mąki<br />1/3 łyżeczki sody oczyszczanej<br />2 łyżki cukru waniliowego<br />2 twarde jabłka<br />płaska łyżeczka cynamonu<br />łyżka soku z cytryny<br />1/4 szklanki wody<br />cukier puder<br />masło do smażenia omletów<br />Składniki na ciasto mieszamy razem za pomocą miotełki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy omlet z połowy ciasta. Smażymy na wolnym ogniu, smażąc pierwszą stronę, należy patelnię przykryć pokrywką. Obracamy i smażymy już bez przykrycia. <br />Obrane jabłka kroimy w kostkę i dusimy na wodzie aż będą al dente. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy cynamonem.<br />Na każdy omlet nakładamy porcję jabłek, posypujemy pudrem w zależności od upodobań smakowych.<br /><br />Elżbieta DziurkowskaEla Dzhttp://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-69359693750109517352015-02-04T15:01:41.317+01:002015-02-04T15:01:41.317+01:00Wersja, którą teraz się zajadam (na obiad lub kola...Wersja, którą teraz się zajadam (na obiad lub kolację), wymyśliłam tak pod natchnieniem chwili po prostu eksperyment, który na stałe zagościł w mojej kuchni. Dawną formę ryżowych placuszków bananowych zamieniłam na ryż z twarogiem i bananami. Dzięki temu wyeliminowałam mąkę i zmniejszyłam ilość tłuszczu używany przy smażeniu placków<br /><br />Składniki na 2 porcje: <br /><br />1 szklanka ryżu brązowego <br /><br />2 banany <br /><br />1/2 łyżki masła<br /><br />150 g twarogu domowego lub chudego <br /><br />1 łyżka jogurtu naturalnego (nisko tłuszczowego)<br /><br />1 łyżka melasy karobowej ( lub daktylowej) albo miodu (2 łyżki cukru) <br /><br />Wykonanie: <br /><br />Ryż gotujemy w osolonej wodzie.<br />W tym czasie przygotowujemy ser. Twaróg rozgniatamy widelcem lub blenderem, dodajemy jogurt i miód lub melasę. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy banany i krótko podsmażamy. Można dodać odrobinę cynamonu. <br /><br />Sposób podania: ciepły ryż nakładamy na talerz, na niego ser i na końcu banany. <br />Smacznego :-) <br />Kamila A.Camelia_)https://www.blogger.com/profile/14828831072436328157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-10864315906176912782015-02-04T14:41:03.093+01:002015-02-04T14:41:03.093+01:00Uwielbiam ryż na słodko, najbardziej lubię ten bez...Uwielbiam ryż na słodko, najbardziej lubię ten bezkonkurencyjny z truskawkami. A na zimę polecam wersję zapiekaną z brzoskwiniami. Znalazłam ten przepis już dawno temu i chętnie z niego korzystam. Ryż przygotowany w ten sposób jest PRZEPYSZNY!<br /><br />200 g białego ryżu<br />400 ml mleka<br />2 łyżki cukru<br />1 puszka brzoskwiń w syropie<br />1 łyżeczka cynamonu<br />2 łyżki śmietanki kremówki 30/36%<br /><br />1. Mleko wlać do garnka, dosypać ryż. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. <br />2. Do ryżu dodać cukier, cynamon i kremówkę. Całość wymieszać.<br />3. Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę i wrzucić na sitko, żeby odsączyć resztę płynu.<br />4. Połowę ryżu wyłożyć w miseczkach do zapiekania. Ułożyć warstwę pokrojonych brzoskwiń i przykryć resztą ryżu.<br />5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5-10 minut.<br />6. Podawać na gorąco!<br /><br />Smacznego!<br />Anna Zygmunt<br />Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-16344430565641737002015-02-04T11:47:12.740+01:002015-02-04T11:47:12.740+01:00Ryż z bakaliami
- 2 woreczki ryżu białego
- 2 łyż...Ryż z bakaliami<br /><br />- 2 woreczki ryżu białego<br />- 2 łyżki rodzynek<br />- 2 łyżki suszonej żurawiny<br />- 30 g płatków migdałów<br />- 8 orzechów macadamia<br />- 8 orzechów nerkowca<br />- 2 łyżki suszonych jagód goji<br />- 3 suszone figi<br />- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej<br />- 1/3 ziarenek z laski wanilii<br />- jogurt naturalny gęsty 200 g<br />Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do miski. Dodać rodzynki, żurawinę, jagody goji, pokrojone figi, skórkę pomarańczową, wanilię. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni razem z orzechami macadamia i nerkowca. Dodać do ryżu. Jogurt naturalny dodać do ryżu i wymieszać. Nie potrzeba dodawać już cukru, naturalną słodkość dają bakalie. Przełożyć do miseczek i jeść ze smakiem.<br />Smacznego<br />Marzena SzkodzińskaKulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-17614066270419655752015-02-04T10:47:23.264+01:002015-02-04T10:47:23.264+01:00Jako kulinarna analfabetka życzę wszystkim powodze...Jako kulinarna analfabetka życzę wszystkim powodzenia :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06376723320946822865noreply@blogger.com