tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post4776671465761992854..comments2024-03-27T12:17:38.412+01:00Comments on kruche babeczki: LangoszBeatahttp://www.blogger.com/profile/09330993391521538024noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-38347781199499156972017-05-29T11:39:01.300+02:002017-05-29T11:39:01.300+02:00Langosze, które jadłam na Węgrzech (a stamtąd się ...Langosze, które jadłam na Węgrzech (a stamtąd się wywodzą), mają w swoim składzie ziemniaki i są smażone na głębokim oleju.Ahiruhttps://www.blogger.com/profile/04627688294720447050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-67232952000056014292015-11-02T13:43:26.026+01:002015-11-02T13:43:26.026+01:00Langosze jadałam na Słowacji w Velkim Mederze, a w...Langosze jadałam na Słowacji w Velkim Mederze, a więc już prawie pod węgierską granicą. Ciasto było po obu stronach smażone, pieczone ... jak zwał, tak zwał, na elektrycznej płaskiej płycie, ledwo maźniętej tłuszczem. Po środku cieniutkie, z grubszymi krawędziami. Były jaśniutkie, z ciemniejszymi miejscami w miejscu bąbli, które się tworzyły przy smażeniu. Tam akurat podawali z sosem czosnkowym na bazie wody, soli i oleju. Smakowały wyjątkowo. Ja robię wg tego przepisu <br /><br />LANGOSZE<br />Składniki (na 6 sztuk):<br />- 250 g mąki (może być 20 pszennej i 5 kukurydzianej)<br />- 2 jajka<br />- 3 łyżki jogurtu naturalnego<br />- 1 łyżeczka suszonych drożdży<br />- ¾ łyżeczki soli<br /><br /> <br /><br /><br />Mąkę wymieszać z drożdżami. Wbijać po jednym jajku , mieszając za pomocą miksera , dodać jogurt i sól. Wyrobić gładkie ciasto - jeśli potrzeba podsypać mąką lub dodać trochę jogurtu. Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i podrzucić kilka razy , aby ciasto z każdej strony pokryło się warstewką tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, do podwojenia objętości (u mnie w lodówce za mało urosło , więc jeszcze w cieple potrzymałam je przez jakiś czas). Po wyrośnięciu ciasto odgazować (uderzyć z góry pięścią).<br />Rozgrzać tłuszcz na patelni (ja użyłam zwykłej , dużej patelni - mieszczą się na niej 2 placki). Używam klarowanego masła.<br />Ciasto podzielić na 6 części i na bieżąco formować placki (tyle , ile na raz zmieści się na patelni). Placki powinny być bardzo cienkie na środku i nieco grubsze na brzegach. Smażyć po 30 sekund z każdej strony, podawać z dowolnym nadzieniem. Na przykład: pokrojona w kostkę kiełbasa , pieczarki w plasterki i cebula w półplasterki - wszystko razem podsmażone i przyprawione solą , pieprzem i papryką . Na wierzch starty ser. Ja najbardziej lubię w wersji, którą jadłam na Słowacji. Moje wyglądają mniej więcej tak http://static.zmiksowani.pl/image/photo/2013/05/25/316009_200.jpg<br />miszka52https://www.blogger.com/profile/17414943988838019582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-31637770648286585422015-05-01T11:15:35.949+02:002015-05-01T11:15:35.949+02:00Jest też wersja bez ziemniaków :) Jest też wersja bez ziemniaków :) Beatahttps://www.blogger.com/profile/09330993391521538024noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-1698137626798976242015-04-30T15:11:42.875+02:002015-04-30T15:11:42.875+02:00do langosza dodaje sie ziemniaki do langosza dodaje sie ziemniaki Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07682943143389567568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-81649829628170436712014-10-22T18:16:03.743+02:002014-10-22T18:16:03.743+02:00Chętnie bym spróbowała,nie znam tego smaku:)Chętnie bym spróbowała,nie znam tego smaku:)Aguś kulinarniehttps://www.blogger.com/profile/11942445545947689133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-10644906038930143962014-10-21T12:17:00.955+02:002014-10-21T12:17:00.955+02:00Smakował oczywiście :))Smakował oczywiście :))Beatahttps://www.blogger.com/profile/09330993391521538024noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-50455092456262083292014-10-21T10:46:28.697+02:002014-10-21T10:46:28.697+02:00Smakowicie wygląda! Chętnie bym spróbowała :)Smakowicie wygląda! Chętnie bym spróbowała :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-57214035695387798862014-10-20T22:25:30.224+02:002014-10-20T22:25:30.224+02:00Ten przepis spadł mi jak z nieba :D Lubię je bardz...Ten przepis spadł mi jak z nieba :D Lubię je bardzo, zrobię w najbliższym czasie na pewno :)domowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-6184864611627194242014-10-20T21:17:43.121+02:002014-10-20T21:17:43.121+02:00no, ale smakował Ci czy tak aby aby?:D
bo ja też g...no, ale smakował Ci czy tak aby aby?:D<br />bo ja też go zapożyczyłam.....i był smaczny, nawet bardzo...ale czy to był TEN sprzed lat? nie wiem:D<br />La Lollahttps://www.blogger.com/profile/00796593714065029420noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-61569958710563689372014-10-20T21:01:15.522+02:002014-10-20T21:01:15.522+02:00Nigdy nie jadłam jeszcze, a jestem ciekawa smaku. ...Nigdy nie jadłam jeszcze, a jestem ciekawa smaku. Z chęcią spróbuję bo pysznie wygląda :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-60550026136528231192014-10-20T20:21:07.413+02:002014-10-20T20:21:07.413+02:00ja się przymierzam ale jeszcze nie robiłam, a bard...ja się przymierzam ale jeszcze nie robiłam, a bardzo je lubieKonczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-19173995181530943402014-10-20T20:02:41.255+02:002014-10-20T20:02:41.255+02:00Jadłam będąc w Budapeszcie, pyszności :)Jadłam będąc w Budapeszcie, pyszności :)justka2712https://www.blogger.com/profile/13788293656163502605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-90739615672766003752014-10-20T19:56:11.885+02:002014-10-20T19:56:11.885+02:00też jestem ciekawa smaku wielu rzeczy i nie zawsze...też jestem ciekawa smaku wielu rzeczy i nie zawsze wychodzę na tym dobrze, ale za to często udaje się odkryć ciekawe połączenia :)Anullahttps://www.blogger.com/profile/04428505430875079559noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-8928759581351537402014-10-20T17:31:01.287+02:002014-10-20T17:31:01.287+02:00U mnie zawsze z mięsem i surówką....czasem można z...U mnie zawsze z mięsem i surówką....czasem można zaszaleć. :)Dieta moja pasja.http://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-65874457314452969002014-10-20T17:11:51.481+02:002014-10-20T17:11:51.481+02:00Ależ to pysznie wygląda!Ależ to pysznie wygląda!Kasiahttps://www.blogger.com/profile/08352261080277703290noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-8411411988163217872014-10-20T16:02:16.565+02:002014-10-20T16:02:16.565+02:00Od razu jak zobaczyłam zdjęcie, to pomyślałam, że ...Od razu jak zobaczyłam zdjęcie, to pomyślałam, że Ola maczała w tym palce :) fajny pomysł :) znowu mnie kusicie i robicie mi smaka i tego smaka to już mam od czerwca :) <br />pozdrawiam :)Smakowy Raj - Olinkahttps://www.blogger.com/profile/07282401886795140982noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-41119594884828834362014-10-20T15:42:47.290+02:002014-10-20T15:42:47.290+02:00Wielgachny ten słony pączek.Wielgachny ten słony pączek.ladylaurahttp://www.myladylaura.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-53585709906466350762014-10-20T14:33:09.039+02:002014-10-20T14:33:09.039+02:00Nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała:)Nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała:)JolaKhttps://www.blogger.com/profile/08365885145551185846noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-31299311844841435712014-10-20T14:17:34.606+02:002014-10-20T14:17:34.606+02:00mam wielką ochotę na zrobienie langosza, bo też je...mam wielką ochotę na zrobienie langosza, bo też jestem ciekawa tego smaku :-) boję się trochę, że pęknę przy jego jedzeniu ;D ale mimo to, zrobię hehehe ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-72792461867998930812014-10-20T13:48:50.714+02:002014-10-20T13:48:50.714+02:00Apetyczne! Pięknie zarumienione! :)Apetyczne! Pięknie zarumienione! :)amandaricci.butikzprzepisamihttps://www.blogger.com/profile/04397907363609972483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-62468244664251517972014-10-20T13:42:48.893+02:002014-10-20T13:42:48.893+02:00Uwielbiam, ani razu nie robiłam sama, ale chętnie ...Uwielbiam, ani razu nie robiłam sama, ale chętnie wypróbuję przepis :Pwenus-lifestylehttp://www.wenus-lifestyle.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-8694362596712070482014-10-20T13:41:01.849+02:002014-10-20T13:41:01.849+02:00Bardzo chciałabym spróbować langosza, pysznie wygl...Bardzo chciałabym spróbować langosza, pysznie wygląda.Lenahttps://www.blogger.com/profile/10990217535431893601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-5409629502355253862014-10-20T12:54:56.464+02:002014-10-20T12:54:56.464+02:00Nie jadłam nigdy!Nie jadłam nigdy!Bubuhttps://www.blogger.com/profile/06865895406883199632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-84520534389053616632014-10-20T12:00:30.224+02:002014-10-20T12:00:30.224+02:00no i znowu poczytałam se będąc w pracy i musze po ...no i znowu poczytałam se będąc w pracy i musze po jakieś jedzonko lecieć! smakowicie wygląda ten langosz, ehh... aż wczasy na Węgrzech mi się wspomniały... :DKarolina_Wycinahttps://www.blogger.com/profile/03087666463451204014noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-43423771872888960712014-10-20T11:31:48.322+02:002014-10-20T11:31:48.322+02:00jadłam raz, ale uwieeeelbiaaaam ;Djadłam raz, ale uwieeeelbiaaaam ;DSalvador Dalihttps://www.blogger.com/profile/01685133314070344965noreply@blogger.com