tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post1566805575395967393..comments2024-03-27T12:17:38.412+01:00Comments on kruche babeczki: Konkurs Kamis - przypomnienie :)Beatahttp://www.blogger.com/profile/09330993391521538024noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-54685931578665057392012-12-02T21:51:53.878+01:002012-12-02T21:51:53.878+01:00Ja zaproponuję mój środowy obiad :)
Pierogi z moz...Ja zaproponuję mój środowy obiad :)<br /><br />Pierogi z mozzarellą, rozmarynem i suszonymi pomidorami z pesto pietruszkowym. Pyszne ciasto, fenomenalne nadzienie, pietruszkowo-rozmarynowe pesto......<br /><br /><br />Składniki na 40 pierożków<br /><br /><br />Ciasto<br />3 szklanki mąki typ 500<br />1 szklanka gorącej wody<br />1 łyżeczka soli<br />2 łyżki oleju<br />farsz:<br />100 g mozzarelli potartej<br />100 g żółtego sera potartego<br />kilka igiełek rozmarynu<br />kilka suszonych pomidorów w oliwie<br />pesto pietruszkowe:<br />garść świeżej natki pietruszki<br />kilka łyżek oliwy z oliwek<br />3 igiełki rozmarynu<br />szczypta oregano<br /><br /><br />Mąkę mieszamy z solą i stopniowo wlewamy wrzącą wodę, zagniatamy drewnianą łyżką.<br /><br />Dodajemy olej i zagniatamy na elastyczne ciasto.<br /><br />Mozzarellę i żółty trzemy na tarce i mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodajemy drobno pokrojony rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dodałam też 2 łyżki z oliwy z oliwek z suszonych pomidorów<br /><br />Ciasto wałkujemy na blacie na grubość 2-3 mm, wykrawamy szklanką kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy pierożki, dociskamy brzegi widelcem.<br /><br />Pierożki gotujemy w osolonej wodzie 5 minut na malutkim ogniu.<br /><br />Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy pesto pietruszkowym.<br /><br />Pesto pietruszkowe<br /><br />Pietruszkę drobno kroimy i mieszamy z oliwą z oliwek, drobno pokrojonym rozmarynem i szczyptą oregano. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek z moich suszonych pomidorów.<br /><br />Zdjęcia i opis na moim blogu http://kasia-gotuje.pl/przepis/171.Genialne%2Bpierogi%2B%2521<br /><br />kasia.gotuje.pl@gmail.comwww.kasia-gotuje.plhttps://www.blogger.com/profile/00708483178395460190noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-8264477028157402792012-12-01T16:58:12.259+01:002012-12-01T16:58:12.259+01:00Proponuję: Ziemniaki z suszonymi śliwkami z pateln...Proponuję: Ziemniaki z suszonymi śliwkami z patelni- które są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs (np. schabu). Do dania wykorzystujemy suszone śliwki, rozmaryn i tymianek :)<br />http://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje-Kurczak.aspx<br /><br />Składniki:<br /><br />1/2 kg ziemniaków<br /><br />2 garście suszonych śliwek<br /><br />1 duża cebula<br /><br />1 kubek bulionu<br /><br />2 ząbki czosnku<br /><br />sól, pieprz, tymianek, rozmaryn<br /><br />2 łyżki masła<br /><br />nać koperku do posypania na koniec<br /><br />Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie ok. 30 min. Odsączyć. Obrane ziemniaki pokroić w plastry (czas gotowania będzie zależał od ich grubości). Cebulę pokroić w piórka.<br /><br />Na dużej patelni rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, posiekany czosnek i ziemniaki. Podsmażyć razem, aż ziemniaki się zrumienią. Dodać śliwki. Wszystko oprószyć przyprawami. Zalać gorącym bulionem. Przykryć patelnię i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min.)<br /><br />Przed podaniem posypać koperkiem.<br /><br /><br />zawsze.oliwek@gazeta.ploliwekhttps://www.blogger.com/profile/00230918661925288784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-460168814019088546.post-73657178881119381372012-12-01T12:49:09.970+01:002012-12-01T12:49:09.970+01:00Z wykorzystaniem dostępnych w zestawach przygotowa...Z wykorzystaniem dostępnych w zestawach przygotowałabym szałwiową pierś z kaczki z dodatkiem gruszkowego musu. dorota.foremska@gmail.comDorishttps://www.blogger.com/profile/06604240789927318831noreply@blogger.com