Czekoladowy krem - klasyk do ciast i deserów

 


Czekoladowy krem - klasyk do ciast i deserów

Czekoladowy krem chyba nigdy nam się nie znudzi. Jest idealny do przełożenia tortów oraz różnego rodzaju ciast, może także stanowić pyszny dodatek do lodów, a dla prawdziwych łasuchów może uchodzić za sam w sobie za czekoladowy deser. Jego niepodważalną zaletą jest  wspaniały, czekoladowy smak oraz łatwość i szybkość w przyrządzeniu go. Po kilku minutach pracy z mikserem i voila - krem czekoladowy jest już gotowy!

Swój oryginalny, intensywnie czekoladowy smak pyszny krem zawdzięcza dodatkowi prawdziwej czekolady, dlatego im większa zawartość kakao w czekoladzie tym smaczniejszy będzie krem! Jak uzyskać tego rodzaju deser? Sprawdźmy!

Maślany prosty krem czekoladowy do zdobienia tortów

Podczas wypieków, każda z nas ma z pewnością swój sprawdzony przepis na krem czekoladowy, który będzie doskonały zarówno do przekładania biszkoptów, pod masę cukrową do tynkowania tortów lub będzie stanowił idealny dodatek do lodów lub ozdoba babeczek. Wiele z nas docenia smak i konsystencję kremu czekoladowego na bezie szwajcarskiej. Nie tylko perfekcyjne prezentuje się na wypiekach ale też podczas pracy ze szprycą zachowuje swój kształt podczas wyciskania. Tradycją stało się dodawanie kakao do masy kremowej, jednakże takie działanie zmienia strukturę kremu, sprawiając, że drobinki kakao są w nim wyczuwalne. Z tego względu coraz większa rzesza domowych cukierników zastępuje kakao przez czekoladowy ganache.

Maślany krem czekoladowy uzyskuje się ubijając białka pasteryzowane z cukrem pudrem i dodatkiem miękkiego masła, następnie do masy dodaje się kilka łyżek ganache i w ten sposób otrzymuje się idealnie puszysty krem o intensywnie czekoladowym smaku.

 

Serek mascarpone i śmietanka - przepis na wyśmienity czekoladowy krem 

Do przyrządzenia kremu czekoladowego na bazie śmietanki i serka mascarpone będziemy potrzebować ok. 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki, opakowanie serka mascarpone, tabliczkę ciemnej czekolady oraz 8 łyżeczek cukru pudru.

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w szklanej misce w kąpieli wodnej, następnie rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia aby była delikatnie ciepła. Następnie ubijamy śmietankę. Serek mascarpone mieszamy mikserem dodając cukier puder i potrzebną ilość masy czekoladowej do momentu aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy ubitą śmietankę. Przez chwilę na wolnych obrotach mieszamy jeszcze krem do momentu uzyskania gładkiej masy. W ten sposób otrzymujemy krem, który możemy wykorzystać do każdego typu deserów. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Gotowy krem przechowujemy w lodówce.

Zdrowa alternatywa dla kremu czekoladowego

Dobrze wiemy, że nie każdy z nas może pozwolić sobie na słodki, kaloryczny deser. Sportowcy i osoby na diecie zazwyczaj unikają tego typu słodkości. Jednakże im także nieobca jest ochota na coś słodkiego. W serii gęstych i słodkich kremów NUTLOVE odnajdziesz składniki bez oleju palmowego, bez cukru oraz aspartamu. NUTLOVE choco hazelnut to krem z dodatkiem orzeszków laskowych, który szybko zaspokoi chęć na słodycze. Czekoladowy krem bez cukru nutlove słodzony jest poliolami o niskim indeksie glikemicznym i małej kaloryczności.

 


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger