Szparagi zapiekane w bułce tartej i parmezanie

 


Dzień dobry :-) Upały w pełni. Ja staram się gotować na dwa dni, żeby jak najmniej stać przy kuchni. O pieczeniu to już nie ma mowy. Te szparagi robiliśmy jako dodatek do obiadu w niedzielę. Polecam, bo smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, bo musimy je umyć, odkroić twardą końcówkę obtoczyć w jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Potem tylko pieczemy i gotowe. Nam w takiej formie posmakowały bardzo. Polecamy :-)

Składniki:
  • pęczek szparag
  • 2 jajka M
  • 150 g parmezanu
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól

1. Szparag myjemy, odcinamy twardą końcówkę. Na talerz wybijamy jajka. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do bułki. Do tego sól i mieszamy.
2. Szparagi obtaczamy w jajku, następnie w bułce wymieszanej z serem i solą. Układamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, albo w naczyniu żaroodpornym (ja na spód dałam troszkę oliwy).
3. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Takie szparagi są idealne jako dodatek do obiadu lub przekąska. Smacznego :-)







   

10 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, u mnie z pewnością szybko by zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są pyszne :) Zazdroszczę szparagów, u mnie już ich nie widuję niestety, ale zapamiętam przepis na kolejny sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są takie szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na szparagi;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio też ograniczyłam stanie w kuchni. Takie szparagi chętnie zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie przygotowałaś szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglądają, uwielbiam szparagi. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Love this recipe Beata, we love asragaus!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger