Gofry - chrupiące i pyszne


 Dzień dobry :-) Kto lubi gofry? My bardzo, robimy co jakiś czas próbując różne przepisy. Te wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Najlepsze po upieczeniu i wtedy najbardziej chrupiące. Możemy zjeść je solo, z cukrem pudrem, a może bitą śmietaną i truskawkami (smakują obłędnie). Takie gofry - chrupiące i pyszne będą idealne na deser. Z podanego przepisu wychodzi 8 gofrów. Miłego dnia :-)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka L
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jeśli chcecie aby gofry były słodkie to musicie dać więcej cukru. Ja nie daję, bo przeważnie dodatki do nich są na słodko. 

1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mleko, olej, cukry, wodę i żółta miksujemy. 
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników. 
3. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i albo mieszamy całość drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. 
4. Gofrownicę rozgrzewamy, za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Chochelką nalewamy porcję ciasta i pieczemy do zrumienienia się. 
5. Gofry studzimy na kratce układając jeden koło drugiego, żeby wystygły i były chrupiące. Jak nałożymy je na siebie to już takie nie będą. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. gofry to moja wielka miłość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany- uwielbiam gofry a tej domowej roboty już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak Ja uwielbiam gofry! Sprzęt mam, produkty też chyba wypadałoby zrobić sobie smakowity podwieczorek :)
    Bardzo cenna wskazówka z uzyskaniem chrupkości gofrów... mi niestety jeszcze nie udało się uzyskać takiej super extra chrupkości :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gofry i chętnie wypróbuję przepis jak tylko zrobi się choć trochę chłodniej! ;) Takie chrupkie z cukrem pudrem mmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe gofry są najlepsze. Kiedyś kupiłam gotowe w dyskoncie,ale to jednak nie było to.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry, choć bardzo rzadko je jem. Zazwyczaj na wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie. Mój mąż uwielbia gofry. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam właśnie takie chrupiące <3 chętnie wypróbuję ten przepis, bo ostatnio nie trafiłam i mi się rozłaziły :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gofry. Praktycznie od dzieciństwa mam jeden sprawdzony przepis i zawsze z niego korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gofry... smaki lata :) Wspomnienia z nad morza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger