Dżem truskawkowo - rabarbarowy




Dzień dobry :-) Truskawki już niestety będą się kończyć, ale może jeszcze kogoś skuszę na pyszny domowy dżem truskawkowo - rabarbarowy. Dzieci uwielbiają, zapasy się skończyły więc zrobiliśmy. Bardzo lubię takie domowe dżemy i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze jakiś choć jeden zrobić. Ten bez żadnych ulepszaczy czy dodatków. Polecam, jest naprawdę pyszny ;-) Miłego dnia :-)

Składniki:
  • 6 kg truskawek
  • 2 kg rabarbaru
  • 2,5 - 3 kg cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny

1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy. Rabarbar myjemy i kroimy. Przygotowujemy większy garnek najlepiej o grubszym dnie.
2. Dajemy partiami truskawki, rabarbar i przesypujemy to cukrem. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Następnie ja odcedziłam sok, który puściły owoce. Nie cały, ale większość. Dzięki temu dżem szybciej będzie gotowy.
3. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok (cytryna średnia). Całość stawiamy na gazie i gotujemy na wolnym ogniu. 
4. Ja gotowałam przez dwa dni bo było bardzo gorąco i robiłam to po niecałe dwie godziny. Myślę, że tak do 4 godzin i dżem powinien być gotowy. Zależy wszystko od tego jak soczyste były truskawki. 
5. Czy dżem ma odpowiednią konsystencję sprawdzamy za pomocą metody "zimnego talerzyka" d zamrażalnika wkładamy na chwilkę talerzyk. Następnie na zamrożony talerzyk wylewamy łyżkę dżemu, przechylamy talerzyk do pozycji pionowej i jeśli dżem nie spływa to jest dobry.
6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Ja pasteryzowałam je dodatkowo 15 minut. 
Smacznego :-)




10 komentarzy:

  1. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest pyszny :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe dżemy to najlepsze, pamiętam jak zawsze babci podkradałam. :D Akurat takie połączenie to jeszcze nie jadłam, na pewno mojemu chłopakowi by zaskakiwał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooooo ja chcę ❤❤❤ dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżemów nie robię. Za to powidła śliwkowe obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię dżemy a połączenie truskawki jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżem dobry. Przypomniała mi się słynna kiedyś reklama. ;) Ten dżem na pewno jest pyszny, chętnie kiedyś skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ mi smaka narobiłaś 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) uwielbiam to połączenie rabarbaru i truskawek, robiłam podobny dżem kilka lat temu i wszystkim bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger