Ciasteczka budyniowe dwukolorowe

 

Dzień dobry :-) Ten tydzień zaczynamy od słodkości. Nasze ulubione ciasteczka budyniowe w dwóch kolorach przekładane powidłem śliwkowym. Ciasteczka mogą dłużej poleżeć, są przepyszne. Idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 300 g masła
  • 4 budynie waniliowe
  • 120 g cukru pudru
  • 380 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka M
  • 1 całe jajko
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

1. Mąkę przesiewamy na bla, dodajemy budynie, proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne masło (możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Mieszamy z mąką.
2. Dodajemy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jak ciasto by się nam nie łączyło to dodajemy śmietanę i zagniatamy.
3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy do momentu, aż ładnie połączy się nam z ciastem.
4. Oba ciasta owijamy folią i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
5. Po tym czasie najpierw wałkujemy jedno ciasto (na około 2-3 mm) i wykrawamy ciasteczka, potem drugie. Pamiętajmy, żeby wykroić tyle samo ciasteczek bez dziurki, co z dziurką.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasteczka rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. Następnie przekładamy marmoladą lub powidłem. Smacznego :-)






13 komentarzy:

  1. zapisuję przepis, chętnie wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wyglądają. Och z pewnością smaczne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się w końcu zabrać za wypieki. Tyle tu inspiracji <3 A ciasteczka prezentują się efektownie i wydają się dość proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami jak myślę, że nic mnie nie zaskoczy to widzę taki przepis 😊 Możliwe, że wszyscy już wiedzą, że można takie ciastka z budyniem upiec, ale ja nie wiedziałam. Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Wyglądają pysznie! Kojarzą mi się z klasycznymi maślanymi ciasteczkami, które w dzieciństwie piekła nam mama :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger