Jak wybrać dobrą patelnię



Uważacie, że łatwo jest wybrać dobrą patelnię? Ja myślę, że wcale tak łatwo nie jest. Miałam już kilkanaście w swojej kuchni i tak szczerze, to może do tej pory zadowolona byłam z dwóch. Jedną jest patelnia grillowa, a druga to wok. 

Oprócz garnków patelnia jest jedną z najważniejszych rzeczy w kuchni. Z jej pomocą przyrządzamy wiele potraw. Przynajmniej kilka razy w tygodniu coś na niej smażymy, dusimy, czy podgrzewamy. W każdym domu patelni na pewno znajdziemy kilka. Różnią się wielkością, rodzajem czy modelem. Na pewno przed dokonaniem wyboru patelni należy zastanowić się jakimi cechami powinna odznaczać się patelnia i do jakich potraw będziemy jej używać. Warto też zwrócić uwagę na materiał z którego jest wykonana, jaki ma rodzaj powłoki, do jakiego rodzaju kuchenek jest odpowiednia.

Wybór patelni jest na pewno bardzo szeroki. Mamy do wybory m.in. patelnie ceramiczne, żeliwne, miedziane, stalowe czy aluminiowe. Innej patelni będziemy potrzebowali do usmażenia naleśników, a innej do przygotowania chińszczyzny. 


Przyjrzyjmy się bliżej rodzajom patelni:

Patelnie ceramiczne 

Jest to jedna z najlepszych patelni na rynku. Dlaczego? Ta patelnia została pokryta powłoką powstałą z połączenia minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu patelnie te mają wyższą odporność na wysoką temperaturę, mogą być podgrzewane do 400 stopni Celsjusza i mrożone do -20 stopni Celsjusza. Patelnie te nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło potrawy. Powłoka ceramiczna jest też przyjazna dla naszego zdrowia i środowiska, a powłoka nie wpływa w żaden sposób na smak czy zapach potrawy.

Patelnie żeliwne

To ciężkie, wytrzymałe i solidne patelnie, które nie posiadają dodatkowej powłoki i dzięki temu nie są narażone na zarysowania. Są bardzo trwałe i na pewno będą służyły nam przez długie lata. Wykonane są wyłącznie z naturalnych materiałów i cechuje ich duża odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Patelnie te nie będą więc wydzielać żadnych szkodliwych związków i nie zmienią smaku i zapachu potraw. Materiał z jakiego jest wykonana taka pletnia czyli żeliwo jest też odporny na wysokie temperatury, więc spokojnie możemy używać ich też w piekarniku. Patelnie te są świetne do duszenia mięsa czy warzyw. 

Patelnie miedziane

Te patelnie sprawdzą się idealnie dla osób, które lubią designerskie i eleganckie rzeczy. Świetnie przewodzą one ciepło. błyskawicznie się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, zarówno od spodu jak i po bokach. Najwyższej jakości patenie miedziane pokryte są od wewnątrz warstwą stali, która zapobiega bezpośredniemu stykaniu się żywności z miedzią. Jest to potrzebne ponieważ miedź wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami, które mogłyby zyskać nieciekawy smak. Patelnie te są odporne na zarysowania, ścieranie czy rdzewienie. 

Patelnie stalowe

Patelnię ze stali nierdzewnej możemy zaliczyć do tych niezniszczalnych. Są odporne na zarysowania, wgniecenia czy rdzewienie. Jest ona całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia, długo trzyma ciepło potraw. Są one najczęściej używane w gastronomii ze względu właśnie na ich wysoką jakość. Z biegiem użytkowania zyskuje ona właściwości nieprzywierające. Można myć je w zmywarce, niektóre można używać w piekarniku. Dostosowane są do użytkowania na różnego typu kuchenkach. 

Patelnie aluminiowe

To lekka i poręczna patelnia, które doskonale przewodzi ciepło. Najczęściej pokryte są specjalnymi powłokami teflonowymi i na tą powłokę warto zwrócić uwagę kupując ten rodzaj patelni. Powłoka ta chroni patelnię przed zarysowaniami i dzięki niej patelnia jest wolna od szkodliwych związków.



Patelnie możemy podzielić też ze względu na ich przeznaczenie. Jak wiemy do naleśników użyjemy innej patelni, a do jajek innej.

Patelnia do naleśników

Patelnie te mają niskie ścianki, które sprawiają, że przewracanie naleśnika nie sprawia nam żadnego kłopotu. Kolejna ich zaleta jest taka, że szybko się one nagrzewają, mają specjalną powłokę co pozwala nam na usmażenie nawet bardzo cienkich naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnia ta będzie też idealna do omletów.

Patelnia do jajek i placuszków

Patelnia ta posiada wgłębienia, dzięki którym placuszki czy jajka są idealnie równe i równomiernie wysmażone. Występują one w kilku wariantach. Oprócz tradycyjnych krążków, patelnie te znajdziemy z wgłębieniami w kształcie serduszek, uśmiechniętych buziek czy płatków śniegu. 

Patelnia grillowa

Jest to jedna z moich ulubionych patelni i nie wyobrażam sobie nie mieć jej w kuchni. Pozwala ona na przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. jest idealna do wielu rodzajów mięs, czy grillowanych warzyw. Posiada ona specjalne karbowane dno, dzięki temu ogranicza wchłanianie się tłuszczu do potrawy. Dzięki temu danie jest zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. 

Patelnia Wok

Kolejna patelnia, która jest u mnie w kuchni. Jest to najlepsza patelnia do przygotowywania dań jednogarnkowych czy dań azjatyckich. To patelnia głęboka ze specjalnie wyprofilowanym dnem. Dzięki temu na minimalnej ilości tłuszczu możemy przygotować pyszne i zdrowe danie czy to z makaronem, ryżem, warzywami czy mięsem. 

Patelnia na indukcję

Kupując patelnię musimy zwrócić też uwagę do jakiej kuchenki możemy jej używać. Jeśli masz więc płytę indukcyjną musisz wybrać patelnię do indukcji, która posiada specjalne dno wykonane z ferromagnetycznego materiału, ponieważ tylko taka patelnia zostanie wykryta przez indukcję. Taką patelnię można kupić w sklepie Fabryka Form

Pamiętajmy więc, żeby podczas wyboru kierować się wielkością patelni jakiej będziemy potrzebowali, tym z czego jest wykonana i do czego ma nam służyć. Ja w swoje kuchni mam patelnię małą, dużą, woka, do grillowania i do naleśników. Jest to mój zestaw obowiązkowy :-)


4 komentarze:

  1. Ciekawy wpis! Ja już od jakiegoś czasu szukam nowych garnków i powiem szczerze, że wybór jest tak duży, że trudno mi podjąć decyzję.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie na święta zażyczyłam sobie patelni grillowej bo od dawna mi się marzy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem z branży więc wiem, ale laikom jak najbardziej się przydadza takie rady :)))

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz jest tak duży wybór patelni, że aż nie wiadomo na którą się zdecydować. Ja mam ich całkiem sporą ilość, choć część nadaje się do wymiany. W mojej kolekcji brakuje mi jeszcze patelni do grilla i woka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger