Włoska zapiekanka Parmigiana z makaronem

 

Dzień dobry :-) Uwielbiamy włoskie smaki. Nie tylko ja, mój mąż i syn też, córka jeszcze próbuje. Naszła nasz ochota na coś z bakłażanem i zrobiliśmy parmigiane z passatą i makaronem. Danie wyszło pyszne, jest proste w przygotowaniu i na pewno Wam też przypadnie do gustu. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)

Składniki dla 4 osób:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • 700 g passaty 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 g makaronu u mnie kokardki
  • oliwa z oliwek 

1. Makaron gotujemy al'dente. Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości około 0,7 mm, z obu stron oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściły sok.
2. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy pokrojone bakłażany z obu stron. Odkładamy.
3. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy chwilkę i wlewamy passatę. Dodajemy cukier, świeże listki bazylii. Mieszamy.
4. Na spód naczynia żarodpornego układamy połowę bakłażanów, na nie trochę sosu pomidorowego i posypujemy to wszystko wymieszanymi serami (sery dzielimy na trzy części). Teraz dajemy ugotowany makaron, sos i posypujemy serem. Na ser układamy pozostałe bakłażany, smarujemy sosem i posypujemy resztą startych serów.
5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe :-) Smacznego :-)






 


14 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie. Jakoś nigdy nie mam pomysłu na bakłażana a tu proszę jaki fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Never have pasta with eggplants before, it must be so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, pyszne ...!.
    Od razu zaciekawiło mnie, że chcę zrobić danie obiadowe, które tym razem właśnie poznałem.

    Dziękuję ci za przepis.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam zapiekanki ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zapiekanki :) włoskie smaki idealne na obiad lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę smacznie! Uwielbiam bakłażany i muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, takie obiadki to uwielbiamy! Zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też uwielbiam włoską kuchnię <3

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym sobie takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama zawsze mawiała że do włoskiego jedzenia musza być świeże zioła, zastanawiam się czy masz na parapecie jakieś zioła ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger