Grzanki z bakłażanem, pomidorem i mozzarellą zapiekane w piekarniku



Dzień dobry :-) Dziś przepis na szybką przekąskę, u nas kolacja. Grzanki z chleba z pod grillowanym bakłażanem, pomidorem i mozzarellą. Są pyszne, bardzo je lubimy. Można dodać do nich ulubiony sos, ja uwielbiam ze świeżą bazylią. Do takich grzanek możecie użyć bułki lub chleb. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2 mniejsze bakłażany
  • 3 pomidory
  • starta mozzarella
  • oregano
  • oliwa do smażenia


1. Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry posypujemy solą i odstawiamy, żeby puściły sok. Następnie opłukujemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i grillujemy na patelni do grillowania na niewielkiej ilości oliwy.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kromki u mnie chleba, posypujemy je mozzarellą, następnie układamy bakłażana, na niego pokrojone pomidory. Posypujemy oregano i mozzarellą. Zapiekamy w 200 stopniach około 10 minut. Podajemy z sosem, świeżymi listkami bazylii. Smacznego :-)





22 komentarze:

  1. Wow these look so delicious. Thank you so much for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/dior-hydra-life-fresh-hydration-sorbet_15.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale teraz mi zrobiłaś ochotę. Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Chyba sobie zrobię jednego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie posmakować, bo jest tu wszystko, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojeju, to wygląda tak apetycznie! Uwielbiam grzanki!
    Pozdrawiam, Weronika S.
    pasjeweroniki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi się zachciało takie pysznego jedzenia! Chwilowo dość słabo się żywię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dość, że szybkie w przyrządzeniu to jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny pomysł na kolację. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłabym gdyby nie brak możliwości wyjścia do sklepu z uwagi na aktualny stan rzeczy, aczkolwiek OBSERWUJĘ I ... znajdę Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wyglądają te grzanki, jeszcze takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Do bakłażanów nigdy nie miałam serca, rzadko zrobiłam to tak, żeby mi smakowały. Muszę spróbować po Twojemu:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oh wow these toasts sound so delicious, and so easy to make too! Thank you for sharing the recipe with us xo

    Makeup Muddle

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekanki najlepsze w piątek i z winem w kieliszku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taką pyszną grzankę to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo smacznie, ale bakłażan już mnie nie oszuka - dałam mu szansę, ale nie posmakował mi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger