Jambalaya z kurczakiem i chorizo



Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania jednogarnkowe, to polecam Wam jambalaya. Jest naprawdę pyszna, syta i aromatyczna. Tym razem zrobiliśmy z kurczakiem i chorizo. Do tego dania możecie dodać wszystko co lubicie. Robi się szybko, a satysfakcja gwarantowana :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • około 200 g kiełbasy chorizo
  • 250-300 g ryżu
  • w czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra


1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki. Papryki w kostkę, seler naciowy też. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę. 
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy około 2-3 minuty. 
3. Wsypujemy ryż i podsmażamy wszystko 2 minuty. Teraz wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, obie papryki i papryczkę chilli. Całość dusimy około 10 minut.
4. Następnie dodajemy selera naciowego i chorizo. Gotujemy. Jak sos się nam zagęści dodajmy posiekany szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą :-) Smacznego :-)




19 komentarzy:

  1. Uwielbiam jambalayę! Bardzo często robię i dodaję do niej jeszcze kmin rzymski i paprykę wędzoną oraz kurkumę bądź curry. Rezygnuję za to zupełnie z selera, bo go nie lubię :P Czasem, jak nie mam żadnej kiełbaski to dodaję do niej również krewetki. No pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa kiedyś obiłą mi się o uszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. This jambalaya looks so appetizing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam, ale wspaniale i apetycznie wygląda.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla mnie, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba dzisiaj zjem coś takiego z indykiem i kaszą bulgur. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  7. oja! to bym mega chętnie zjadła! i jaka nazwa ekstra ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz świetny nick, aż chciałoby się zjeść kruche babeczki :)))
    Danie najszybsze z możliwych... Jestem głodna

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię, smaczna i bardzo aromatyczna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne danie, robiłam w nieco innej wersji, ale fakt, bardzo uniwersalne w dodatkach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego dania jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tym razem zdecydowanie nie moje smaki, ani klimaty żywnościowe, ale sam przepis dla fanó chorizo i mięsa jak najbardziej na tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada przepysznie. Bardzo ciekawa nazwa tej potrawy :D jeszcze jej nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. NAwet jak bym taką propozycję zjadł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger