Chlebki Pita



Dzień dobry :-) Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami smakują rewelacyjnie. Dzisiaj podaję Wam przepis na same chlebki, a kolejny będzie kebab. Przepis znalazłam tutaj (klik). Chlebków wychodzi osiem. Miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


1. Drożdże wsypujemy do letniej wody i zostawiamy na jakieś 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. 
2. Mąkę wsypujemy do dużej misy lub misy miksera/robota, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i na końcu dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. 
3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 
4. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulę i dostawiamy na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło.
5. Po tym czasie każdą kulę rozwałkować, (większe będą miały puste ścianki, a mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Na deskę dajemy pergamin i układamy na nim nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. 
6. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni C z blaszką na której będziemy piekli pity w środku (blaszka musi być dobrze nagrzana). Wyrośnięte krążki smarujemy delikatnie oliwą i ostrożnie razem z papierem zsuwamy na rozgrzaną blaszkę. 
7. Pieczemy 8-10 minut, aż będą zarumienione i puszyste. Studzimy.




14 komentarzy:

  1. WOW! Wyglądają świetnie! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. A cute shape of pita bread!
    Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetnie Ci ten chlebek wyszedł :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas chyba spróbować kebaba w wersji domowej. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale jakie piękne Ci wyszły, jadę do Ciebie na jakieś pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie domowe pity :) Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te chlebki! Puste w środku, mieciutkie, pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe są zdecydowanie najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiszę sobie, w weekend będę miała więcej czasu, to może uda mi się zrobić :). Z dodatkami itp. myślę, że będą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły naprawdę przepięknie :D Smakowicie się prezentują :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Można mąkę pszenną wymienić na gryczaną? Wiem, że smak to już nie będzie taki sam ale ja niestety pszenicy nie spożywam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły Ci Beatko rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Słyszałam o tych chlebkach, jak byłam dzieckiem, ale nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger