Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów



Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania bez mięsa i bataty to polecam Wam ten przepis. Pomysł na te bataty znalazłam tutaj (klik), od siebie dodałam płatki migdałów, szkoda tylko, że ich nie podprażyłam, bo smak byłby jeszcze lepszy. Nasze bataty bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 3 średnie bataty
  • 100 g sera feta
  • rukola
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • orzeszki nerkowca
  • starty ser garna padano
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałów


1. Bataty dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. Każdego kroimy na 3 plastry, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu jakieś 30-35 minut. Bataty po wbiciu widelca powinny być miękkie.
2. W międzyczasie przygotowujemy pesto: do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, dodajemy oliwę, starty ser, orzeszki, chilli i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera. Płatki migdałów możemy podprażyć na suchej patelni. Fetę kroimy w kostkę.
3. Na gorące, upieczone bataty nakładamy porcje pesto, na nie rozgniatamy kostki fety i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe :-) Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. Świetna przekąska, choć bataty tak trochę spycham na bok w mojej kuchni (więcej niż połowa domowników ich u nas nie lubi) ;) to zachcęciłaś mnie tym serkiem feta. :) Pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakowałaby mi taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zestawienie smakowe. To musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno nie jadłam, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają.
    Pozdrawiam. wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować koniecznie. Fajny pomysł na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak podane bataty muszą pysznie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmią ciekawie. Chętnie bym spróbowała :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna przekąska, aż się zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takiej wersji batatów jeszcze nie próbowałam.:)wyglądają pysznie:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Bataty bardzo lubię ale w takiej formie jeszcze nigdy nie jadlam. Swietny pomysł na przekąski na imprezke :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pasuje mi do jesiennych klimatów ☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Bataty nie do końca mi podchodzą, ale może w takim wydaniu byłyby lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger