Ogórki na ostro



Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na ogórki w wersji na ostro. W tym roku robiliśmy tylko zwykłe kiszone i te właśnie. Kiszone uwielbiają dzieci, no i my też, a takie na ostro to bardziej dla nas. Ogórki możemy pokroić na ćwiartki, możemy też w plastry. Najlepsze są takie większe, ja miałam mieszane, ale to też nie przeszkadza. Przepis na około 8 kg ogórków. Polecam i miłego dnia życzę :-)


Składniki:

  • 8-10 kg większych ogórków
  • sól


Składniki zalewa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki


1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub w plastry(jesli ogórki są duże i mają duże nasiona, to je wyjmujemy). Wkładamy do dużego gara i zasypujemy solą. Odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzamy. 
2. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :-)





17 komentarzy:

  1. Takich ogorków nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ogórki są super. Ja w tym roku zrobiłam w wersji plasterkowej, typowo do obiadu :) A takie pokrojone w ćwiartki to sprawdzą się przy różnych okazjach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojego męża, lubi takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W zeszył roku robiłam na ostro, świetne były i może w tym roku też się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba robiłam w zeszłym roku bardzo podobne ogórki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, jednak u mnie mało kto lubi na ostro :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    https://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takich nie jadłam. Robię kiszone, może też takie by było warto?

    OdpowiedzUsuń
  9. Te ogóraski muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czyli odcedzona wodę wylewamy ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger